Házi szörpöt készíteni egyszerűbb, mint gondolnád. Nem beszélve arról, mennyivel finomabb és egészségesebb a boltokban kaphatóknál. És még csak nem is drágább – szóval mindenképpen megéri a befektetett energiát. Segítünk, hogyan készíts egyszerűen mégis fantasztikusan finom házi cseresznyeszörpöt.
Így készül a házi cseresznyeszörp
A házi cseresznyeszörphöz 2 kilogramm alaposan megmosott és kimagozott gyümölcsre lesz szükséged. Magozás és természetesen a szárak eltávolítása után a cseresznyéket vágd félbe, majd tedd a főzőedénybe. Önts hozzá kb. 1 liter vizet és fél kilogramm cukrot. A befőzéshez kristálycukor helyett használhatsz nyírfacukrot vagy mézet is, így még egészségesebb lehet a szörpöd.
Lassú tűzön forrósítsd fel a keveréket, majd a forrástól számítva 10 percig továbbra is lassú tűzön főzd a cseresznyét. Vedd le a tűzhelyről, majd krumplinyomóval óvatosan törd össze a gyümölcsöt, végül kb. 10 percig hagyd hűlni. Ezután apró lyukú fémszűrön szűrd át a cseresznyét a lével együtt. Óvatosan préseld át a gyümölcsöt, amíg szinte csak a héj marad a szűrőben.
Tiszta üveg a tartósítás titka
A szörpös üvegeket nagyon alaposan mosd el és forró vízben legalább 10-15 percig jól főzd ki a kupakokkal együtt. Hagyd a vízben kihűlni. Amikor a cseresznye elkészült, még forrón, ugyancsak csírátlanított tölcséren keresztül töltsd az üvegekbe. Zárd le, majd állítsd fejre, hogy a maradék levegő is eltávozhasson. Ha kihűlt a cseresznyeszörp, máris ízlés szerint hígíthatod szódával, szénsavmentes ásványvízzel, feldobhatod mentával, citromkarikával. Felbontás után a cseresznyeszörpöt néhány napig még hűtőszekrényben tárolhatod.
További cikkek szörp, befőzés témában az NLC-n:
- Így készíthetsz bodzaszörpöt házilag
- Készíts különlegesen finom citromfűszörpöt
- Befőzés könnyen és gyorsan – két egyszerű recept
- Miért fontos a befőzés után dunsztolni?
Fotók: Pinterest