Finom és egyszerű recepteket hoztunk a hétvégére. Reggelire egy isteni palacsintát, ebédre egy újabb mennyei tésztaételt, vacsorára pedig egy elegáns grillezett fogást.
Amerikai palacsinta
1. hozzávaló kategória neve:
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 db tojás
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál nádcukor
Elkészítés
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, ezt követően elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Sülés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat is. Hagyományosan juharsziruppal vagy lekvárral fogyaszthatjuk.
Sertéskaraj citromos morzsában, fehérboros-paradicsomos tésztával
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- sütéshez vaj
- 1 dl olívaolaj
- 1 db citrom
- panírozáshoz zsemlemorzsa
- 8 szelet sertéskaraj
- 25 dkg szélesmetélt
Elkészítés
• 60 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) • só, szárított oregánó • 1 kávéskanál cukor • 2 dl száraz fehérbor A tésztaszószhoz a hagymát, a fokhagymát apróra vágjuk, az olívaolajon megfuttatjuk. Ráöntjük a paradicsomot, ízesítjük sóval, a cukorral és oregánóval. Fedő alatt, lassú tűzön 30 percig főzzük. Hozzáöntjük a bort, és még 20 percig főzzük. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, és öblítés nélkül a paradicsomszószba keverjük.
A karajt besózzuk, és megforgatjuk reszelt citromhéjjal elkevert zsemlemorzsában. Kevés vajon mindkét felén megsütjük, majd a paradicsomos szélesmetélttel tálaljuk.
Grillezett cukkinitekercs kecskesajttal és fűszerolajjal
Hozzávalók 2 személyre:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 25 dkg kecskesajt
- 1 marék fenyőmag
- 1 db (közepesen nagy) cukkini
Fűszerolaj:
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kakukkfű
- 1 dl olívaolaj
- 1 teáskanál rozmaring
Elkészítés
A fűszerolajat már 3-4 nappal korábban elkészíthetjük. Az olívaolajba belekeverjük a reszelt fokhagymát, a friss, apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot, majd jól zárható üvegbe tesszük és hűtőbe tesszük. A cukkinit hosszában felvágjuk, fél centi vastag csíkokra, majd enyhén sózzuk és borsozzuk. A zöldséget grillrácsra tesszük és mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, miközben megkenjük a fűszerolajjal. Ha kész, a 2-3 centis darabokra vágott kecskesajttal együtt feltekerjük, hogy a cukkini melegétől a sajt kicsit megolvadjon. Tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal, majd enyhén meglocsoljuk a fűszerolajjal, igény szerint bazsalikommal is díszíthetjük.
Még több recept az NLC-n: