Könnyedén, egyszerűen és gyorsan készíthetsz különleges házi meggyszörpöt, melyben ráadásul még a gyümölcsdarabkákat is évezheted. Segítünk, hogyan csináld.
A házi meggyszörp elkészítése
A házi meggyszörphöz kb. két és fél kilogramm meggyet moss meg, távolítsd el a szárát, magozd, majd vágd legalább négyfelé.
A befőzéshez forralj fel 1 liter vizet, amelyhez előzőleg hozzáadtál 50 deka kristálycukrot. Kristálycukor helyett használhatsz gyümölcscukrot, nyírfacukrot, esetleg a cukor mennyiségének megfelelő folyékony édesítőszert (kb. 65-70 ml). A forrásban lévő vízbe öntsd az előkészített meggyet, forrald vissza a vizet, majd levéve az edényt a tűzről hagyd fél órát állni. Ismét forrald fel a meggyszörpöt és keverj hozzá fél csomag dzsemkocsonyásítót vagy egy kiskanálnyi pektint.
Töltsd a meggyszörpöt az üvegekbe
Amíg áll a gyümölcs a vízben, bőven van időd az üvegek fertőtlenítésére, melyhez először alaposan mosogasd el valamennyit a kupakokkal együtt. Csírátlaníthatsz tiszta alkohollal is, vagy kifőzheted forró vízben.
Miután a dzsemkocsonyásító feloldódott, töltsd a forró meggyszörpöt az üvegekbe. Alaposan zárd le, fordítsd szájával lefelé néhány percre, majd állíthatod a kamra polcára. Amikor teljesen kihűlt a meggyszörp, hígíthatod ízlés szerint szódával, ásványvízzel, ízesítheted citromkarikával, citromfűvel vagy mentalevéllel. Élvezd a zamatos meggydarabkákat.
További cikkek befőzés, szörp témában az NLC-n:
- Tuti tippek befőzéshez és három egyszerű recept
- Dunszt: eljött a befőzés ideje
- Így készíthetsz bodzaszörpöt házilag a legegyszerűbben
- Így készül a mennyei orgonaszörp
Fotók: Pinterest