Miért jó nyáron hideg levest enni? Segít pótolni az elvesztett vizet, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a tesünket, hűsít, energetizál, élénk színével felvidít. Ebédre vagy akár vacsorára is tökéletes választás.
Klasszikus gazpacho
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 80 ml sherry ecet
- só, frissen őrölt fekete bors
- kb. 120 ml extra szűz olívaolaj
- 1 kg paradicsom
- 150 g uborka
- 100 g száraz kenyér
- 150 g kaliforniai paprika
Elkészítés
Az uborkát meghámozzuk, a paprika csumáját és a paradicsom szárát eltávolítjuk, a hagyma és a fokhagyma héját lefejtjük. Az előkészített zöldségeket és a kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az ecettel és az olaj felével, átkeverjük, majd legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. Ezután az egészet turmixgép keverőpoharába töltjük, és a maradék olívaolajat lassanként hozzácsorgatva simára dolgozzuk.
A pépet átpasszírozzuk, a levet sózzuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. (Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.)
A lehűlt zöldséglevest néhány csepp extra szűz olívaolajjal és egy csipetnyi frissen őrölt fekete borssal tálaljuk.
Spenótleves fetával és pirított lenmaggal
Hozzávalók:
- 100 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj
- 200 ml zöldség alaplé vagy víz
- 200 g feta
- frissen reszelt szerecsendió
- 500 g friss spenótlevél
- 4 tk. lenmag
Elkészítés
A lenmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a fetát elmorzsoljuk.
A parajleveleket megmossuk, majd a fokhagymagerezdekkel együtt, sós vízben 10 perc alatt puhára pároljuk.Hozzáadjuk a zöldség alaplevet valamint a tejfölt, ezután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és botmixer segítségével az egészet selymes pürévé turmixoljuk.
A levest hidegen, a morzsolt fetával, a pirított lenmaggal valamint frissen őrölt fekete borssal megszórva, és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Chlodnik – lengyel céklaleves
Hozzávalók:
- 1 ek. vörösborecet
- 400 g (leveleivel együtt) cékla
- 150 ml kefir
- 2 db újhagyma
- 4 db hónapos retek
- 1 ek. méz
- 150 ml zsíros natúr joghurt
- 1 nagy csokor friss kapor
- 150 g uborka
- 100 ml zöldség alaplé vagy víz
- só, frissen őrölt fekete bors
- 2 db főtt tojás
Elkészítés
Az uborkát, a hónapos retket egészen kicsi kockákra vágjuk, az újhagymát és a kaprot finomra aprítjuk, és az egészet egy keverőtálba tesszük.
Közben a céklákat és a céklaleveleket sós-ecetes-mézes vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. (Ha sütőben sütjük, a végeredmény még ízletesebb lesz.) A szobahőmérsékletűre hűlt gumókat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket finomra aprítjuk, és az egészet a kapros zöldségekhez adjuk. Hozzákeverjükk a tejfölt, a kefirt, a zöldség alaplét (vagy vizet), sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük.
A hideg céklalavest tányérokba szedjük, és egy-egy fél, keményre főtt tojással a tetején tálaljuk.
További levesreceptek az NLC-n:
- Így készül a hideg joghurtleves
- Különleges hideg levesek nyári éjszakákra
- Mit főzzek ma vacsira? Citromos ragulevest