Páratlan párosok: paradicsom és bazsalikom

Szűcs Réka / Ízből tíz | 2015. Július 16.
Kevés ilyen tökéletes páros van a gasztronómiában, mint a paradicsom és a bazsalikom párosa. Most végre jön a friss paradicsom szezonja, így jöhetnek a jobbnál jobb receptek is.

Az olasz konyhának sok mindent köszönhetünk, de ha csak a paradicsombazsalikom párost adta volna a gasztronómiának, már azzal is beértük volna. Bruschetták, levesek, saláták és tészták, húsos egytálételek, de még fagylaltok is készülnek paradicsommal és bazsalikommal, hogy a pizzáról ne is beszéljünk. Mi most az alábbi 3 egyszerű és gyors recepttel indítjuk a szezont. 

Paradicsomos-mascarponés fusilli bazsalikommal

Hozzávalók:

  • 2 gerezd (reszelt) fokhagyma
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 40 dkg-os hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
  • 20 dkg mascarpone
  • 1,5 dl passzírozott paradicsom
  • 30 dkg csirkemell
  • 1 csokor aprított bazsalikom
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • 50 dkg fusili tészta
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.

A koktélparadicsomokat egy tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, és 220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

Közben egy serpenyőben a reszelt fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk. Hozzákeverjük a hámozott, darabolt paradicsomot, valamint a passzírozott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk. Néhány percig főzzük, végül belekeverjük a mascarponét.

A szósz elkészítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.

 

A paradicsomos-mascarponés szószhoz a tészta főzőlevéből adunk 2-3 evőkanállal, majd a kifőtt tésztát, a csirkemellet és az aprított bazsalikomot is hozzáadjuk. Az egészet jól elkeverjük. 

A sütőből kivett koktélparadicsomokat tálaláskor halmozzuk a tésztára.

 

 

Hideg paradicsomos-bazsalikomos tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 1 gerezd (reszelve) fokhagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 70 dkg érett paradicsom
  • 20 dkg mozzarella
  • 50 dkg rizsszem tészta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük

Miközben a tészta fő felkockázzuk a paradicsomokat, a mozzarellát, valamint a bazsalikomot is felaprítjuk. Az olívaolajat elkeverjük a reszelt fokhagymával. 

A kifőtt tésztát leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a mozzarellát, a bazsalikomot és a fokhagymás olívaolajat. Az egészet jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.

 

 

Panzanella, toszkán kenyérsaláta

Hozzávalók:

  • bors, só
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej sonkahagyma vagy lila hagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 6 db érett paradicsom
  • 2 ek. balzsamecet
  • 25 dkg szikkadt kenyér
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kenyeret felkockázzuk, és 220°C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk. 

A paradicsomot körülbelül a kenyérkockákkal azonos nagyságúra felaprítjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. Az öntethez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A megpirított kenyérhez adjuk a paradicsomot, a hagymát és az öntetett, valamint a durvább darabokra tépkedett bazsalikomot. Az egészet jól összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk, hogy a kenyér magába szívhassa az öntetet.

 

Még több paradicsomos-bazsalikomos recept az NLC-n:

Exit mobile version