nlc.hu
Gasztro
Ízutazás: Hűtsük le magunkat skandináv finomságokkal

Ízutazás: Hűtsük le magunkat skandináv finomságokkal

Tareq Taylor, svéd szakács két csodás nyári receptjét ajánljuk ma estére. Sörtésztában sült hal és mennyei málnafagyi egyenesen Skandináviából.

 

Sörtésztában sült hal

Hozzávalók a halhoz:

  • 1 bögre (2,5 dl-es bögre) liszt
  • 300 ml sör
  • 600 g friss (tőke) halfilé
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. sütőpor
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • a sütéshez 4-5 dl olaj
  • 1 tk. só
  • 40 cm friss hínár
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Keverjük össze egy tálban a lisztet, a keményítőt, a sót, sütőport és szódabikarbónát, majd folyamatos kevergetés mellett fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sört. Keverjük simára.

A halat szeleteljük kisebb darabokra, helyezzünk minden szeletre egy darabka hínárt, majd mártsuk meg a sörös keverékben és forró olajban süssük ki.

 

Málnafagyi

Hozzávalók:

  • 170 g cukor
  • 200 ml (zab) tej
  • 10 tojássárgája
  • 800 ml (zab) tejszín
  • 2 lap zselatin
  • 500 g málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy lábasba öntjük a tejszínt, a (zab)tejet, a tojássárgákat és a cukrot és habverővel elkeverjük. Közepes lángon főzzük, míg a krém besűrűsödik. A zselatinlapokat hideg vízben beáztatjuk, ha megpuhultak, kinyomkodjuk és a meleg krémhez keverjük.  Hozzáadjuk a málnát és botmixerrel simára turmixoljuk. Fagyigépbe töltjük, majd műanyagdobozba öntjük és mélyhűtőben fagyasztjuk.

A TV Paprika legújabb sorozatában öt különböző égövön át kísérhetjük el Tareq Taylort fantasztikus gasztronómiai utazásán. A neves svéd szakács a tizenkét epizód során beutazza Skandináviát, miközben helyi élelmiszer-termelőkkel, vendéglátósokkal és szakemberekkel vitatja meg munkájuk iránti szenvedélyüket és sikereik titkát.
Útja során természetesen többször megáll, hogy elkészítsen néhány remek fogást. Svédország közepén, Varmlandban például siketfajdot. Ellátogat a Dánia kertjének is nevezett szigetre, Fynre, ahol a világhírű meseíró, Andersen született, de ott található az egyik legkülönlegesebb sörfőzde is. Itt a menü többek között borjú savanyúsággal és medvehagymás majonézzel, valamint cékla és burgonyakrém lesz. Lazachorgászatra kísérhetjük Tareqet az Angerman folyóra, ételfesztiválra Svenborgba, és részt vehetünk egy tengerparti grillezésen is. 

Tareq Taylor – Skandinávia ízei
Premier: Július 20. 21:30, TV Paprika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top