Tofu szuvlaki
Hozzávalók:
- 1 fej lila hagyma
- 2 fej gomba
- 10 dkg tofu
- 1 db kaliforniai paprika
Hozzávalók a páchoz:
- só, bors
- 1 kk. aprított petrezselyem
- 3 ek. olívaolaj
- 1 kk. oregánó
- fél citrom leve
- 1 kk. méz
Elkészítés
A tofut vágjuk fel kb. 2 centis kockákra. Szeleteljük fel a paprikát, lila hagymát, gombát nagyobb darabokra és a tofuval együtt tegyük egy tálba. Öntsük rá a pác hozzávalóit és kézzel forgassuk át, hogy minden hozzávalót bekenjünk vele és érleljük így két órán át.
A zöldségeket és a tofut felváltva tűzzük fanyársa és grill lapon, vagy forró serpenyőben pirítsuk át mindegyik oldalán.
Gombás muszaka
Hozzávalók:
- pár csipetnyi só
- 1 db padlizsán
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 3 nagyobb burgonya
- 40 dkg gomba
- 3 db paradicsom
- 1 kk. oregánó
- kevés olívaolaj
- 1 kk. kakukkfű
- 1,5 dl vörösbor
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db cukkini
Hozzávalók a besamelhez:
- 3 dkg vaj
- 3 ek. búzaliszt
- só, szerecsendió
- 10 dkg (edami vagy gouda vagy trappista) sajt
Elkészítés
Tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk karikákra. A gombát aprítsuk fel.
Mossuk meg a cukkinit és a padlizsánt és szeleteljük fel. Forró serpenyőben, kevés olajon süssük át mindkét oldalán. Tegyük félre a zöldségeket egy tálba. Szeleteljük fel a hagymát és kevés olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a gombaszeleteket, fűszerezzük oragánóval, kakukkfűvel, kevés fahéjjal. Dobjuk hozzá a feldarabolt paradicsomokat, öntsük alá a bort és főzzük puhára gombás ragut.
Egy kb. 20 x 30-as tepsi alját kenjük ki kevés olajjal. Rakjuk le a burgonyaszeleteket, tegyük rá a grillezett cukkinit, majd a paradicsomos gombaragut. Fedjük be padlizsánszeletekkel és öntsük rá a besamel-szószt.
Ehhez olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Adjunk hozzá 3 kanál lisztet, keverjük lágy krémmé és öntsük fel kevés tejjel. Keverjük csomómentesre és adjunk hozzá újabb adag tejet. Keverjük simára és sűrítsük össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot és fűszerezzük sóval, szerecsendióval.
Tegyük a muszakát 180 fokos sütőbe, süssük kb. 25 percig. Mielőtt felvágnánk nagyobb szeletekre, hagyjuk kicsit állni.
Csokis rizspuding (rizogalo)
Hozzávalók:
- 4-5 ek. cukor
- kb. 1 l tej
- 5 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- fél bögre (arborio) rizs
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. narancs reszelt héja
- 1 kk. kukoricakeményítő
Elkészítés
Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, öntsük rá a rizst és forgassuk át, kevergetve, 1-2 percig. Öntsünk fel tejjel és alacsony hőfokon, gyakran megkeverve nehogy az alján odakapjon a rizs főzzük puhára. Keverjük bele a cukrot és tördeljük bele az étcsokoládét. A kukoricakeményítőt keverjük el 2-3 evőkanál vízzel és sűrítsük be vele a tejes rizst. Ízesítsük fahéjjal, kevés narancshéjjal.
Tálaljuk tálkákba és hagyjuk kihűlni.
Még több görög recept az NLC-n:
- Gyors görög receptek uzsonnára
- Kétfogásos nyaralás: görög receptek és gasztrokalauz
- 20 perces görög palacsinta – kihagyhatatlan recept