A szilvalekvár a legnépszerűbb lekvárok egyike, ami nem csoda, hiszen zamatos és lédús gyümölcsből készül. A hagyományos lekvárrecept sem bonyolult, némi türelmet az elkészítése ugyan igényel, de megéri a fáradságot, mert ezzel a módszerrel fantasztikusan finom szilvalekvárt főzhetsz. Mutatjuk, hogyan.
A nagyi szilvalekvárjának hozzávalói
- 3 kg érett szilva
- 60 dkg cukor
A nagyi szilvalekvárjának elkészítése
A lekvár elkészítéséhez a gyümölcsöt folyó víz alatt öblítsd le. Szedd ki a magokat, majd darabold legalább negyedekre. Egy nagyobb fazékba öntsd az előkészített szilvát, szórd rá a cukrot, és hagyd állni kb. fél órát.
Alacsony hőmérsékleten kezdd el hevíteni. Miután felforrt a lekvár, időnként fakanállal kevergesd. Főzd egészen addig, amíg elforrja a levét, és elkezd sűrűsödni. Légy türelmes, a főzési idő eltarthat akár 2-2,5 órán át is. Mégis megéri a fáradságot, mert egészen elképesztően finom, hagyományos lekvárt főzhetsz.
Amikor kellően sűrűnek találod, töltsd forrón a szilvalekvárt az előzőleg tisztára mosott – vagy még jobb, ha 20 percen át kifőzött – befőttesüvegekbe. Csavard rájuk a szintén elmosott vagy kifőzött kupakokat. Fordítsd néhány percig az üvegeket fejjel lefelé. Dunsztolhatod másnapig, vagy egyszerűen hagyd kihűlni a lekvárt.
NLCafé-tipp: Valójában ebből a hagyományos receptből még a cukor is elhagyható. Ha így készíted, vedd figyelembe a mindenmentes lekvárok főzésére vonatkozó javaslatokat.
További cikkek befőzés, lekvár témában az NLCafén:
- Különleges fűszeres lekvárreceptek
- Nincs ennél egyszerűbben elkészíthető lekvár
- Befőzés: nagyanyáink legfinomabb cseresznyelekvárja
- Így főzz be ízletes ribizlilekvárt
Fotók: Pinterest