Nincs péntek hétvégi menü nélkül, így ma is hoztunk három receptet, hogy könnyebb legyen a tervezés. Reggelire és vacsorára különleges ízpárokat, ebédre viszont egy igazi klasszikust ajánlunk. Ugye ti is nagyon vártátok már a lecsószezont?
Kókuszos narancskrémes pirítós
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 3 dl tej
- tepsi kikenéshez vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 zacskó kókuszreszelék
- 1 db (2,5 cm-es szeletekre vágva) baguette
Narancskrém:
- 30 g vaj
- 500 ml krémsajt
- 500 g porcukor
- 4 db narancs leve
Elkészítés
Habard össze a tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot, majd az öntetbe mártogasd bele a bagettszeleteket! Majd tedd ezeket egy műanyag dobozba, öntsd rájuk a megmaradt vaníliás öntetet, és rakd be pár órára a hűtőbe!
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, majd a vaníliás kenyérszeleteket forgasd meg kókuszreszelékben! Ha ezzel megvagy, helyezd a szeleteket a tepsibe, szórd meg még egy kis kókuszreszelékkel, majd süsd körülbelül 30 percig, amíg a kókuszreszelék és a tojás finom arany árnyalatot nem kap.
Habard össze a tojásokat, a tejet és a vaníliás cukrot, majd az öntetbe mártogasd bele a bagettszeleteket! Majd tedd ezeket egy műanyag dobozba, öntsd rájuk a megmaradt vaníliás öntetet, és rakd be pár órára a hűtőbe!
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz ki egy tepsit, majd a vaníliás kenyérszeleteket forgasd meg kókuszreszelékben! Ha ezzel megvagy, helyezd a szeleteket a tepsibe, szórd meg még egy kis kókuszreszelékkel, majd süsd körülbelül 30 percig, amíg a kókuszreszelék és a tojás finom arany árnyalatot nem kap.
Lecsó
Hozzávalók:
- ízesítéshez cukor
- 5 pár (bőrös) virsli
- 1,5 kg tv paprika
- 15-20 dkg (füstölt) kolbász
- ízlés szerint fűszerpaprika
- 1 kg paradicsom
- ízesítéshez bors
- 3 ujjnyi szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 1-2 db (erős) bogyiszlói paprika
Elkészítés
A szalonnát és a kolbászt zsírjára pirítjuk és félretesszük. A zsíron megpároljuk a hagymát, nem szabad túl nagy lángon, mert akkor hirtelen odapirul és nem lesz jó sűrű a szaft. Legalább 30 percig pároljuk, majd jöhet rá a felkarikázott paprika és a fokhagyma. Mi ekkor húzzuk félre és adjuk hozzá a 2 teáskanálnyi pirospaprikát is. Átforgatjuk és fedő alatt 10 percig pároljuk. Majd jöhet bele a paradicsom, és újabb nagyjából 10 perc a fedő alatt. Az utolsó 10 percre azonban levesszük a fedőt, hogy a szaft egy része elforrjon. Ekkor ízesítjük, sóval, borssal és ha kell, egy kevés cukorral, majd jöhet bele a virsli. A végén igény szerint személyenként 2 tojás ráütünk és friss kenyérrel befaljuk.
Grillezett dinnye paradicsommal és sajttal
Hozzávalók:
- pár csipet só
- ízlés szerint bors
- 1 kiscsokor bazsalikom
- 4 szelet paradicsom
- ízlés szerint balzsamecet
- 2 db (félbevágva) mozzarella
- 4 pohárnyi szelet görögdinnye
Elkészítés
A dinnyét 2-3 perc alatt meggrillezzük, majd ugyanezt tesszük a paradicsommal és a sajttal is. Tornyokat halmozunk belőlük, kicsit megsózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk balzsamecettel.
Még több recept a hétvégi menühöz az NLC-n:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- Könnyed nyári menü a hétvégére