3 egyszerű, de ütős barackos édesség

nlc | 2015. Július 25.
Nem hiába vártuk a barackot: most, hogy itt van, legszívesebben éjjel-nappal azt ennénk. Hoztunk is 3 egyszerű, de nagyszerű édességet igazi barackrajongóknak.

 

Mandulakrémes-barackos pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg darált mandula
  • 2-3 őszibarack
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

Túrókrém sárgabarackkal

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 40 dkg ricotta vagy zsírszegény túró
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 vaníliarúd
  • fél kg sárgabarack
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A ricottát (túrót) simára keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt és a mascarponét. A vanília magját kikaparjuk, és a túróhoz adjuk. Az egészet összekeverjük, és 4 pohár alján elosztjuk a krém felét. A sárgabarackot megmossuk, szárazra töröljük, magját kivesszük, és cikkekre vágjuk a húsát. A felét rátesszük a túrókrémre. Ezt befedjük a maradék túrókrémmel, és a tetejére újra barackot teszünk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük.

 

Sárgabarackos-levendulás granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • 10-20 dkg porcukor
  • ízlés szerint levendula
  • pár szem sárgabarack
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható. 

NLCafé-tipp: egy kevés barackpálinkával tálalva különleges koktélt kaphatunk. 

Még több barackos édesség receptje az NLC-n:

Exit mobile version