Mandulakrémes-barackos pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
- 15 dkg darált mandula
- 2-3 őszibarack
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Túrókrém sárgabarackkal
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 40 dkg ricotta vagy zsírszegény túró
- 1 dl tejföl
- 15 dkg mascarpone
- 1 vaníliarúd
- fél kg sárgabarack
Elkészítés
A ricottát (túrót) simára keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt és a mascarponét. A vanília magját kikaparjuk, és a túróhoz adjuk. Az egészet összekeverjük, és 4 pohár alján elosztjuk a krém felét. A sárgabarackot megmossuk, szárazra töröljük, magját kivesszük, és cikkekre vágjuk a húsát. A felét rátesszük a túrókrémre. Ezt befedjük a maradék túrókrémmel, és a tetejére újra barackot teszünk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
Sárgabarackos-levendulás granita
Hozzávalók 1 literhez:
- 7 dl víz
- 10-20 dkg porcukor
- ízlés szerint levendula
- pár szem sárgabarack
Elkészítés
A hozzávalókat adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható.
NLCafé-tipp: egy kevés barackpálinkával tálalva különleges koktélt kaphatunk.
Még több barackos édesség receptje az NLC-n:
- Mennyei! Gluténmentes kókuszos-sárgabarackos szelet
- Kemencében sült barackos pite
- Így készül a nagyi baracklekváros linzere