Kezdjük ezzel a pillekönnyű süteménnyel, az egyszerű, de nagyszerű túrós sütik királynőjével. Öt perc a munka, a többit elvégzi a sütő.
Ötperces túrós süti
Hozzávalók az ötperces túrós sütihez:
- 3/4 bögre (fehér finom) liszt
- bő fél bögre cukor
- 50 dkg zsíros (tehén) túró
- 1 nagy doboz (330 g) 20%-os tejföl
- 6 db tojás
- 1 kocka (10 dkg) puha vaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
Elkészítés
1 bögre = 2,5 dl
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as).
3. Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből, öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is. Ki ne hagyjuk forrón, vétek lenne!
Hogy milyen az, amikor a palacsintatésztába belesül a túró? A kérdés csak költői, mindenki sejti a választ. Az oroszok büszkesége a szirnyiki, ami nem véletlen. Ezek a lepényszerű, légies kis palacsinták szinte etetik magukat.
Szirnyiki
Hozzávalók:
- 4 ek. cukor
- fél kg túró
- 3 db tojás
- fél tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 ek. búzaliszt
Elkészítés
1. A tojásfehérjét habbá verjük, a többi hozzávalót pedig összekeverjük.
2. Már mehet a hab is a masszánkhoz. Óvatosan forgassuk tehát hozzá.
3. Ezután felforrósított palacsintasütőbe olajat teszünk, és mikor az sisteregni kezd, akkor evőkanálnyi halmot (aki ügyes több halmot) teszünk a tésztából a sütőbe, majd mindkét felét aranyszínűre sütjük. Vigyázni kell, hogy ne túl magas hőfokon süssük, és lehetőleg többször forgassuk át, hogy ne égjen meg. Végül vaníliás cukorral összekevert tejföllel tálaljuk.
Végül pedig jöjjön egy villámgyors túrós kuglóf, puha, mégis zaftos, túrós tésztával. Nem szárad ki, nem túl édes, forrón, melegen, langyosan vagy hidegen, mindenhogy mennyei, bekeverni pedig mindössze 5 perc.
Villámgyors túrós kuglóf
Hozzávalók a gyors túrós kuglófhoz:
- 2 bögre (fehér finom) liszt
- 1 bögre cukor
- 1 csipet só
- 25 dkg túró
- 2 db tojás
- 25 dkg vaj
- 1 tasak (12 g) sütőpor
Elkészítés
1 bögre = 2,5 dl
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre.
2. A vajat enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipet sóval, a cukorral, és a túróval kikeverjük egy mixerrel.
3. Hozzákeverjük a tojásokat, majd a lisztet és a sütőport.
4. Kuglóf formába simítjuk a tésztát (ha nem szilikonforma, akkor jól vajazzuk ki!), és tűpróbáig sütjük. Nálam a sütési idő kb. 50 perc volt, de tűpróbával ellenőrizzük.
5. Egy-két perc várakozás után a süteményt még forrón kiborítjuk egy tányérra.
6. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Még több túrós recept az NLC-n:
- Kajári és Pácsonyi főz: így készül a lusta túrós
- 3 fenséges túrós desszert
- 7 túró rudis recept, amire szükséged van