Ezek a saláták nemcsak színesek, hanem nagyon egészségesek, és akár gyors vacsoraként is bevethetők. Lépjünk túl a görög saláta–Cézár-saláta–Waldorf saláta szentháromságán!
Áfonyás-balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal
Hozzávalók 2 főre:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. méz
- 10 dkg áfonya
- 12 dkg félkemény kecskesajt
- 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
Elkészítés
A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.
Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel.
A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.
A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Paradicsomos görögdinnye-saláta feta sajttal
Hozzávalók 2 főre:
- só, bors
- 1 ek. olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 citrom leve
- 10 dkg feta
- kevés menta
- 50 dkg görögdinnye
Elkészítés
A citrom levét egy kisebb tálba csavarjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, előbb félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, és a citromléhez adjuk addig, amíg a többi hozzávalót elő nem készítjük.
A görögdinnyét kimagozzuk, felkockázzuk. A paradicsomot a görögdinnyével azonos méretűre aprítjuk. A feta sajtot nagyobb darabokra törjük.
Az egészet egy tálba tesszük a lila hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és óvatosan összeforgatjuk.
Tálaláskor néhány mentalevelet tépünk a salátára.
Grillezett halloumi nektarinnal, szezámmagos fűszerkeverékkel
Hozzávalók:
- 1 kis csokor petrezselyem
- kevés olívaolaj
- kevés méz
- 2 nektarin
- 10 dkg halloumi vagy más grillezhető sajt
- 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
a fűszerkeverékhez:
- fél ek. koriandermag
- fél ek. római kömény
- 2,5 dkg szezámmag
- 5 dkg török mogyoró
Elkészítés
Először a fűszerkeveréket készítjük el.
Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót. Ha megvan, félretesszük, hűlni hagyjuk. A szezámmagot is aranyszínűre pirítjuk, majd egy tálkába öntjük.
Végül a koriandermagot és a római köményt pirítjuk illatosra.
A kihűlt mogyoróról a héját ledörzsöljük.
Az összes hozzávalót mozsárba tesszük, és durvára törjük. (Mozsár hiánya esetén egy nehezebb lábas aljával törjük össze).
A fűszerkeverékből ehhez a salátához csak egy evőkanállal használunk fel, a maradékot száraz helyen 2-3 hétig lehet tárolni. A keveréket szórhatjuk paradicsomsalátára vagy lepénykenyérre, olívaolajjal kikeverve mártogatósként is felhasználhatjuk, valamint húsok és zöldségek fűszerezésére is kiváló lehet.
A salátához a nektarint kimagozzuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Egy száraz, forró serpenyőben a darabokat mindkét oldalukon körülbelül 1,5-2 percig sütjük.
A grillsajtot tetszőleges nagyságúra felszeleteljük, és a nektarinokkal megegyező módon, forró serpenyőben megsütjük.
A salátaleveleket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk, majd egy tányérra halmozzuk.
A salátaágyra helyezzük a nektarinokat és a grillsajtot, majd megszórjuk 1 púpos evőkanál fűszerkeverékkel.
A petrezselymet a salátára tépkedjük, végül az egészet meglocsoljuk egy kis mézzel és olívaolajjal.
Még több könnyű nyári saláta recept az NLCafén:
- Gyors vacsora: nektarinsaláta kecskesajttal
- Zamatos nyári saláta reggelire
- Joghurtos padlizsánsaláta