Dupla sárgabarackos-levendulás kuglóf
Hozzávalók 12-16 szelethez:
- 36,5 dkg liszt
- 10 dkg sárgabaracklekvár
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 25 dkg krémsajt
- 2 citrom reszelt héja
- 25 dkg vaj
- 6 tojás
- 1 tk. só
- 20 dkg cukor
- 3 szál friss virág levendula
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Elektromos kézi keverővel habosra keverjük a krémsajtot, a vajat/margarint és a porcukrot. (Fontos, hogy a sajt és a vaj szoba-hőmérsékletű legyen.) Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a sót. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a masszát tovább keverjük. Hozzákeverjük a levendulát, majd a lisztet. Hozzászórjuk a felkockázott aszalt sárgabarackot. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát, majd beleöntjük a tészta kétharmadát. Erre rákanalazzuk a sárgabaracklekvárt, majd befedjük a maradék tésztával. 1,5 óráig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűtjük, kiborítjuk a formából, porcukorral megszórva tálaljuk. Ha süti mellé innál egy pohár teát, akkor íme egy spórolós változat teafűre!
Barackos pulyka
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 60 dkg pulykamell
- pár csepp olaj
- 2 dkg vaj
- 8 tojássárgája
- 3 dl tejszín
- 8 nektarin vagy őszibarack
Elkészítés
A pulykamellből szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk. Kevés olajon a pulykaszeletek mindkét oldalát megsütjük. A meghámozott barackokat lobogva forró vízben 1 perc alatt leforrázzuk, félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. A tojássárgáját vízgőz felett 1,5 dl tejszínnel habosra verjük. Amikor a tojásos massza tejfölsűrűségű lesz, hozzáadjuk az olvasztott vajat, sót és kevés citromlevet. (Figyeljünk rá, hogy a habüst semmiképpen ne érjen a vízbe, és csak gyöngyözzön alatta a víz, különben „tojásrántotta” lesz belőle.) Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a maradék tejszínből vert habot. A pulykaszeletek tetejére fél barackokat teszünk. A barackokra kanállal szedünk a mártásból, és grillsütőben felülről rásütünk pár percig, hogy szép színe legyen. Köretként főtt rizst, krumplipürét kínálhatunk mellé.
Paradicsomos cukkinifasírt
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés liszt
- ízesítéshez só
- 1 vöröshagyma
- sütéshez olaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 50 dkg paradicsom
- 50 dkg cukkini
- 1 csokor menta
Elkészítés
Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.
Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Hétvégi menü a klasszikustól a különlegesig
- Könnyed nyári menü a hétvégére
- Hétvégi menü a világkonyhából