Paradicsomos lepény (galette)
Hozzávalók:
- 3 csipet só
- a lekenéshez 1 db tojás
- 170 g hideg vaj
- 4 ek. hideg víz
- 2 csipet szárított oregánó
- 25 dkg (koktél) paradicsom
- 220 g búzaliszt
- néhány kanál bazsalikomos pesto
Elkészítés
1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért rajzoljunk körbe a tésztán és tépkedjük le a széleket.
5. A tészta közepét megkenjük pestoval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pestora ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.
6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha kész, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Még több ötlet gyors vacsorákhoz az NLC-n:
- Gyorsan finomat vacsorára: Nektarinsaláta kecskesajttal
- Gyors vacsora: csirkés paella
- Mit főzzek ma vacsira? Lengyel palacsintát