Gasztro

Így még sosem próbáltad az olasz pirítóst, a bruschettát

Az a jó, hogy a bruschettának nemcsak paradicsomos változata van, hanem cukkinis és kelkáposztás is. Itt vannak a receptek!

Paradicsomos bruschetta

Hozzávalók:

  • csipetnyi cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tengeri só és bors
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 250 g érett paradicsom
  • 2 szelet kenyér
  • 2 szál felaprított újhagyma
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A paradicsomot szeletekre vágjuk (nyolcadokra), tálba tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, csipetnyi cukorral, sok sóval, borssal megszórjuk, majd összeforgatjuk. A kenyeret megpirítjuk, még melegen bedörzsöljük a fokhagymagerezddel. Meglocsoljuk a pirítóst kevés olajjal, a paradicsomot a pirítósra halmozzuk, megszórjuk a felaprított hagymával. Azonnal tálaljuk.

 

Cukkinis bruschetta

Hozzávalók:

  • 1 kis gerezd + egy fél gerezd fokhagyma
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 vastag szelet kenyér
  • ízlés szerint kecskesajt
  • 250 g (felszeletelt) cukkini
  • facsarásnyi citromlé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a cukkinit. Sózzuk és amikor már sisteregni kezd, visszavesszük a lángot, legalább 15 percig pároljuk, amíg a cukkini rendesen meg nem puhul. Az a cél, hogy elpárologjon a cukkini leve, de ne barnuljon meg. Törjük össze fakanállal, sózzuk még ha kell, borsozzuk, kevés citromlével is ízesíthetjük. Készítsük el a kenyeret. Megpirítjuk, még forrón bedörzsöljük a fokhagymával és meglocsoljuk az olívaolajjal. Morzsolhatunk rá kakukkfűlevélkét vagy kecskesajtot. 

 

Kelkáposztás bruschetta

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 szelet kenyér
  • 150 g kelkáposzta
  • parmezán vagy más kemény (forgácsolt) sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A káposzta sötétebb leveleit letépkedjük a tőről és lábosba tesszük. Egy fokhagymagerezd harmadát félretesszük. A fokhagyma maradékát nagyobb darabokra aprítjuk és a lábosba tesszük. Vizet öntünk rá, sózzuk, majd felforraljuk. Visszavesszük a lángot, és lassú tűzön 4-5 percig gyöngyöztetjük a káposztát vagy amíg a levelek megpuhulnak. Szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük.

A káposztát és a fokhagymát felaprítjuk, majd visszatesszük a lábosba, alaposan sózzuk, borsozzuk és 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk. A kenyeret megpirítjuk, és könnyedén bedörzsöljük a félretett fokhagymadarabbal. Meglocsoljuk kevés olajjal, 

A káposztát és a sajtot a kenyérre halmozzuk.

Még több isteni bruschettarecept az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top