Paradicsomos bruschetta
Hozzávalók:
- csipetnyi cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- tengeri só és bors
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 250 g érett paradicsom
- 2 szelet kenyér
- 2 szál felaprított újhagyma
Elkészítés
A paradicsomot szeletekre vágjuk (nyolcadokra), tálba tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, csipetnyi cukorral, sok sóval, borssal megszórjuk, majd összeforgatjuk. A kenyeret megpirítjuk, még melegen bedörzsöljük a fokhagymagerezddel. Meglocsoljuk a pirítóst kevés olajjal, a paradicsomot a pirítósra halmozzuk, megszórjuk a felaprított hagymával. Azonnal tálaljuk.
Cukkinis bruschetta
Hozzávalók:
- 1 kis gerezd + egy fél gerezd fokhagyma
- tengeri só és frissen őrölt bors
- ízlés szerint kakukkfű
- 2 ek. olívaolaj
- 2 vastag szelet kenyér
- ízlés szerint kecskesajt
- 250 g (felszeletelt) cukkini
- facsarásnyi citromlé
Elkészítés
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a cukkinit. Sózzuk és amikor már sisteregni kezd, visszavesszük a lángot, legalább 15 percig pároljuk, amíg a cukkini rendesen meg nem puhul. Az a cél, hogy elpárologjon a cukkini leve, de ne barnuljon meg. Törjük össze fakanállal, sózzuk még ha kell, borsozzuk, kevés citromlével is ízesíthetjük. Készítsük el a kenyeret. Megpirítjuk, még forrón bedörzsöljük a fokhagymával és meglocsoljuk az olívaolajjal. Morzsolhatunk rá kakukkfűlevélkét vagy kecskesajtot.
Kelkáposztás bruschetta
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 ek. olívaolaj
- 2 szelet kenyér
- 150 g kelkáposzta
- parmezán vagy más kemény (forgácsolt) sajt
Elkészítés
A káposzta sötétebb leveleit letépkedjük a tőről és lábosba tesszük. Egy fokhagymagerezd harmadát félretesszük. A fokhagyma maradékát nagyobb darabokra aprítjuk és a lábosba tesszük. Vizet öntünk rá, sózzuk, majd felforraljuk. Visszavesszük a lángot, és lassú tűzön 4-5 percig gyöngyöztetjük a káposztát vagy amíg a levelek megpuhulnak. Szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük.
A káposztát és a fokhagymát felaprítjuk, majd visszatesszük a lábosba, alaposan sózzuk, borsozzuk és 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk. A kenyeret megpirítjuk, és könnyedén bedörzsöljük a félretett fokhagymadarabbal. Meglocsoljuk kevés olajjal,
A káposztát és a sajtot a kenyérre halmozzuk.
Még több isteni bruschettarecept az NLC-n:
- Fetakrémes-paradicsomos bruschetta és egyéb könnyű snackek
- Bruschettavariációk: 5 kipróbált recept
- Pirítósra fel – gyors vacsora hétköznapokra