nlc.hu
Gasztro
Spanyol ízek – 3 könnyű tapas nyárra

Spanyol ízek – 3 könnyű tapas nyárra

Folytatjuk ízutazásunkat. A görög konyha után ezúttal spanyol receptek segítségével nyaralunk.

A tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége. Lényegében bármilyen ételből elkészíthető, ami apró adagokra osztható. Eredetileg előételként funkcionált, ám ma már nem meglepő, ha a helyiek egy egész vacsoramenüt állítanak össze különböző tapasokból. Alábbi receptjeinkkel nem lehet melléfogni: legyen szó kerti partiról, spanyol estről, vagy akár egy pizsibuliról: a spanyol tapasok minden alkalmat feldobnak majd. 

Patatas bravas

Hozzávalók 8 főre:

  • kevés só
  • a sütéshez olívaolaj
  • 500 g burgonya
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk. Forró serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a burgonyát aranybarnára sütjük. 

Tipp: A helyiek a papatas bravas mellé mártást is készítenek. Az én nagy kedvencem a romesco mártás, ezért ezt mutatom meg nektek. 

 

 

Romesco

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 fej fokhagyma
  • 3 ek. ecet
  • só, fekete bors
  • 200 ml olívaolaj
  • 12 db paradicsom
  • 3 szelet kenyér
  • 5 piros kaliforniai paprika
  • 50 g mandula vagy mogyoró
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő160 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Áztassuk a paprikát 2 órán keresztül. 

Egy nagy serpenyőben hevíts olajat, helyezzük rá a paradicsomokat, a megtisztított fokhagymát, a paprikát és a kenyérszeleteket. Süssünk mindent egyben, de vigyázzunk, nehogy bármi is leégjen. 

Hámozzuk meg a paradicsomot és a paprikát, majd távolítsuk el a magokat. 

Ha készen vagyunk, akkor konyhai robotgép segítségével aprítsuk össze a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, pirított kenyeret, mogyorót és a borsot. 

A mártást sózzuk, majd hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Addig járatjuk a gépet, amíg teljesen kompakt mártást nem kapunk. 

Hűtőben tároljuk. 

 

 

Chorizo con vino blanco, azaz fehérboros chorizo

Hozzávalók 6 személyre:

  • 125 ml (Chardonnay) fehérbor
  • 500 g chorizo
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Tisztítsuk meg a kolbászt, vágjuk nagyobb darabokra, majd helyezzük egy serpenyőbe. 

Adjuk hozzá a fehérbort, és magas lángon forraljuk az egészet 5 percig. Ezután kis lángon pároljuk tovább a kolbászokat, amíg teljesen magába nem szívja a bort. Vigyázat, ha nem figyelünk, a kolbász gyorsan leég!

Tipp: Ehhez a tapashoz a legjobb köret az ún. paradicsomos kenyér. 

 

 

Paradicsomos kenyér

Hozzávalók:

  • kevés olívaolaj
  • kisebb, lédús paradicsom
  • bagett vagy kenyér
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kenyeret (vagy bagettet) forró, száraz serpenyőben megpirítjuk (nem égetjük el). A megmosott paradicsomot félbevágjuk, majd a paradicsommal bedörzsöljük a pirított kenyeret.  

Végezetül pár csepp olívaolajat csepegtetünk rájuk. 

 

 

Chorizo és csicseriborsó fehérborral

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kisebb (felaprított) vöröshagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 60 ml száraz fehérbor
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 közepes méretű felaprított kaliforniai paprika
  • 400 g csicseriborsó konzerv
  • 340 g durvára vágott chorizo
  • 80 ml csirke alaplé
  • fél tk. őrölt édes pirospaprika
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát és chorizot. Állandó keverés mellett addig sütjük, amíg a chorizo szépen megpirul. 

Hozzáadjuk a paprikát, az őrölt paprikát és a csicseriborsót. Addig keverjük, amíg a paprika meg nem puhul. 

Ekkor hozzáadjuk a bort és a húslevest. Az ételt addig főzzük (néha megkeverjük), amíg a szósz a felére csökken. 

Tipp: Volt itthon egy fél paradicsomom, én azt is hozzáadtam az ételhez. 

 

További spanyol receptek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top