Túrós-mákos palacsinta meggylekvárral
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 ek. cukor
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 15 dkg búzaliszt
- 1 citrom reszelt héja
- a tálaláshoz (meggy) lekvár
- 2 ek. egész mák
Elkészítés
A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk.
Sárgabarackos bundában sült csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 16 dkg liszt
- kevés cukor
- ízlés szerint só
- 3 db tojás
- a sütéshez olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 1 evőkanál sárgabaracklekvár
- 50 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
1. A barackot cukros vízben felforraljuk, félretesszük, hagyjuk állni 20 percet, hogy megpuhuljon. A csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, besózzuk, pár percig állni hagyjuk.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, majd a hűtőbe tesszük. A tojássárgájához adjuk a lekvárt, a bort és 10 dkg lisztet. Jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, hogy ne törjük össze a habot. Ezután hozzáadjuk a felkockázott barackot.
3. A csirkecsíkokat a maradék lisztbe forgatjuk, majd a masszában megmártjuk, bő, forró olajban kisütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, és rizzsel tálaljuk.
Kalória 425 kcal/adag
Zöldséges-pezsgős rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg arborio
- 1,5 dl pezsgő
- negyed db kelkáposzta
- 1,5 l zöldség alaplé
- 3 dkg parmezán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg vaj
- 3 evőkanál sárgarépa
- 1 db cukkini
Elkészítés
A felkockázott hagymát az olajon enyhén pároljuk meg, adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket (kivéve a kelkáposztát). Pároljuk félkészre a zöldségeket, ekkor adjuk hozzá a rizst. Mikor üvegesedni kezd a rizs, adjuk hozzá a pezsgőt, folyamatosan kevergessük, ettől lesz krémes a rizottó. Amikor felszívta a rizs a pezsgőt, adjunk hozzá egy merőkanál zöldséglevet, kevergessük folyamatosan. Mindig várjuk meg, amíg a rizs felszívja a levet, ezután adjuk hozzá a következő kanálnyit. Körülbelül 10 perc után adjuk hozzá a felkockázott kelkáposztalevelet. Mikor megfőtt a rizs (kb. 20 perc), az utolsó adag levet ne főzzük el teljesen. Keverjünk hozzá egy diónyi vajat és a lereszelt parmezánt, azonnal tálaljuk.
Még több recept a hétvégi menühöz az NLC-n:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- Könnyed nyári menü a hétvégére