3 fontos szabály, amit érdemes betartani:
- Kerüld a nyers tojásos, majonézes ételeket!
- Ha húsos-halas-tejtermékeket tartalmazó ételeket is visztek magatokkal, akkor feltétlenül vigyetek hűtőtáskát, és abban tároljátok.
- A nagyon csöpögős, krémes, szószos, szaftos ételeket készítsd el inkább majd otthonra. Sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha a strandra/piknikre nem viszel ilyesmit.
Mit vigyél magaddal a strandra/piknikre?
- kekszet, pogácsát, stanglit
- muffint
- kisebb péksüteményeket (házi buci, kifli, briós, minikalács)
- házi kencéket, amit a péksüteményre kenhetsz
- jól szeletelhető, nem krémes sütiket
- csigákat – kakaóst, pizzást, fahéjast
- szendvicset
- fasírtot
- salátát
- hideg, lehetőleg nem tejtermék alapú levest, befőttes üvegbe zárva
- quiche-t, lepényt, minipizzát
Mutatunk is néhány példát:
Szupi finom csokis csiga
tészta:
- 15 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg krémsajt
- 3,5 dkg porcukor
csokis tölteték:
- 3 dkg cukor
- 2,5 dkg vaj
- 3 dkg étcsokoládé
- fél teáskanál kakaópor
extrák:
- 1 db tojás
- 1 db narancs
- 2-3 dkg marcipánmassza
- 1 db citrom reszelt héja
- kevéske tonkabab
Elkészítés
A receptet a Csak a puffin blogon találod
Levendulás keksz
Hozzávalók 24 db-hoz:
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 20 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 2 púpos tk. szárított levendula
Elkészítés
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a csipet sóval, a porcukorral és a szárított levendulavirággal. Hozzáadjuk a hideg, kis darabokra vágott vajat. Ujjunkkal elmorzsoljuk, végül a tojássárgáját is beledolgozzuk, egynemű tésztát gyúrunk. A tésztából hengert formázunk, éles késsel körülbelül 1 cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hűtőbe tesszük fél órára.
Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Fél óra leteltével a kekszekkel kirakott tepsit a sütőbe tesszük, 7-8 perc alatt készre sütjük.
Erdei gombás-hagymás quiche
Alaptészta:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 3-4 evőkanál víz
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 4 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál petrezselyem
- 1 evőkanál vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 dl főzőtejszín
- 40 dkg erdei gomba
Elkészítés
A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, a nyújtófára tekerve helyezzük egy linzertortaformába. Igazítsuk úgy, hogy legyen legalább 1 cm magas pereme. Szurkáljuk meg a tésztát villával, terítsünk rá sütőpapírt, majd szórjunk bele lencsét vagy babot, így nem púposodik fel a tészta sütéskor. (Ez a lépés elhagyható.) 180 °C-os sütőben süssük elő kb. 15 perc alatt. Míg sül a tészta, olvasszuk meg a vajat, dinszteljük meg rajta az aprított hagymát és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, a legvégén adjuk hozzá a petrezselymet. A tojásokat verjük fel, fűszerezzük sóval, borssal, keverjük hozzá a tej és tejszín keverékét. Öntsük az elősütött tortaformába, majd kanalazzuk a tetejére a hagymás gombát. Forró sütőben süssük még 30 percet. Langyosan tálaljuk.
Klasszikus gazpacho
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 80 ml sherry ecet
- só, frissen őrölt fekete bors
- kb. 120 ml extra szűz olívaolaj
- 1 kg paradicsom
- 150 g uborka
- 100 g száraz kenyér
- 150 g kaliforniai paprika
Elkészítés
Az uborkát meghámozzuk, a paprika csumáját és a paradicsom szárát eltávolítjuk, a hagyma és a fokhagyma héját lefejtjük. Az előkészített zöldségeket és a kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az ecettel és az olaj felével, átkeverjük, majd legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. Ezután az egészet turmixgép keverőpoharába töltjük, és a maradék olívaolajat lassanként hozzácsorgatva simára dolgozzuk.
A pépet átpasszírozzuk, a levet sózzuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. (Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.)
A lehűlt zöldséglevest néhány csepp extra szűz olívaolajjal és egy csipetnyi frissen őrölt fekete borssal tálaljuk.
Paradicsomos cukkinifasírt
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés liszt
- ízesítéshez só
- 1 vöröshagyma
- sütéshez olaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 50 dkg paradicsom
- 50 dkg cukkini
- 1 csokor menta
Elkészítés
Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.