Kovászos uborkás sült padlizsán
Hozzávalók 4-8 adaghoz:
- 2 gerezd finomra aprított fokhagyma
- só, bors
- 1 dl étolaj
- 4 nagyobb padlizsán
Hozzávalók a töltelékhez:
- só, bors
- 2 ek. olívaolaj
- fél felaprított lila hagyma
- 1 db sárga húsú felkockázott paprika
- fél citrom leve
- fél csokor finomra aprított kapor
- 1 db felkockázott kápia paprika
- 2 db apróra kockázott kovászos uborka
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, majd felületüket rombusz formában éles késsel, nem túl mélyen, beirdaljuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a forró olajban a padlizsánokat kettesével, vágott felükkel lefelé helyezve, hirtelen sütjük, amíg szép piros színt kapnak. Megfordítjuk , és a héjas felüket is megpirítjuk.
2. A megpirított padlizsánokat sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a finomra aprított fokhagymával, úgy, hogy a vágások közé érjen.
3. Nagy tepsibe fektetjük a nyolc fél, elősütött padlizsánt, majd kb. 10-15 perc alatt megsütjük, amíg teljesen megpuhulnak.
4. Miközben sül, elkészítjük a lilahagymás-olívaolajos kovászos uborkát: az uborkát, a lilahagymát és a zöldpaprikát apró kockákra szeleteljük, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével és a finomra aprított friss kaporral.
5. Tálaláskor a megsült padlizsán tetejére kanalazzuk a lilahagymás-olívaolajos uborkát. Forrón is kínálhatjuk, de hidegen is kiváló.
Még több gyors vacsora receptje:
- Sonkás-sajtos csiga – 10 perc munka, és kész a vacsora!
- Gyors vacsora: csicseriborsó-fasírt
- Gombás-baconös tészta