Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika
Hozzávalók:
- pici só
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 20 dkg basmati rizs
- 1,5 ek. currypor
- 4 közepes kápia vagy kaliforniai paprika
Hozzávalók a tálaláshoz:
- fél csokor petrezselyem
- 25 dkg görög joghurt
Elkészítés
Először a tölteléket készítjük el.
A hagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a curry-t, a sót és a rizst. Körülbelül 2 perc alatt kicsit megpirítjuk.
Felöntjük 6 dl vízzel, és a rizst készre főzzük.
A petrezselymet felaprítjuk, és a főtt rizshez adjuk.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd megtöltjük a fűszeres rizzsel.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a paprikákat.
Tálaláskor meglocsoljuk joghurttal, és megszórjuk friss petrezselyemmel.
Bazsalikomos tarhonyával töltött paradicsom
Hozzávalók:
- kevés só
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 4 nagyobb paradicsom
- 15 dkg tarhonya
Elkészítés
A tarhonyát az olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük dupla mennyiségű vízzel. Fedővel letakarva 10 perc alatt készre főzzük.
Közben a fokhagymákat lereszeljük, a bazsalikomot felaprítjuk.
A megfőtt tésztát ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a bazsalikomot.
A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk.
A paradicsomokat megtöltjük a bazsalikomos tarhonyával.
200-220 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Bulgurral töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- 1,5 tk. római kömény
- 1 tk. méz
- 2 nagyobb padlizsán
Hozzávalók a töltelékhez:
- pici só
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db paradicsom
- fél citrom leve
- 15 dkg bulgur
- fél csokor menta
Hozzávalók a tálaláshoz:
- 25 dkg görög joghurt
- néhány levél menta
Elkészítés
Először a fűszeres pasztát készítjük el. Az olívaolajhoz adjuk a mézet, a reszelt fokhagymát és a római köményt. Az egészet jól elkeverjük.
A padlizsánokat kettévágjuk, majd a húsukat bevagdossuk úgy, hogy ne sértsük meg a héját. A fűszeres pasztával jól bedörzsöljük.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A bulgurt sós vízben puhára főzzük.
A paradicsomokat apró kockákra vágjuk, és a bulgurhoz keverjük a citrom kifacsart levével együtt.
A petrezselymet és a mentát is felaprítjuk, és ezt is a bulgurhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk a tölteléket.
A sütőből kivett padlizsánokra halmozzuk a tölteléket, majd további 10 percig sütjük.
Tálaláskor a padlizsánok tetejére halmozzuk a joghurtot, és megszórjuk a durvára vágott mentával.
Még több töltött zöldség recept:
- Könnyű vacsora: fetás töltött padlizsán
- Különleges töltött zöldségek egyszerűen
- Mit főzzek ma ebédre? Töltött cukkinit