Rusztikus őszibarackos pite
Hozzávalók 1 nagy piteformához:
- 100 + 50 g cukor
- 1 db tojás
- 180 g vaj
- 2 ek. jeges víz
- 1 kk. őrölt fahéj
- 350 g + 2 ek. búzaliszt
- 600 g magozott őszibarack
- 1 ek. citromlé
Elkészítés
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a 100 g cukrot és a vajat morzsásra, majd adjuk hozzá a tojást és annyi vizet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Lisztezett pulton gyúrjuk össze, letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és készítsük elő a tölteléket. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Tegyük a barackokat egy tálba, szórjuk meg a maradék (50 g) cukorral, a liszttel, keverjük hozzá a citromlevet és a fahéjat.
A tészta kétharmadát lisztezett pulton vagy két sütőpapír között akkorára nyújtsuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát. Helyezzük egy kivajazott, kilisztezett formába, villával szurkáljuk meg (hogy sülés közben ne púposodjon fel). A tészta üregét töltsük meg a barackkal, a megmaradt tésztából pedig kis hengereket formázzunk és fedjük be vele a pitét. A széleket késsel vágjuk le, vagy a nyújtófát a piteformán toljuk át, így eltávolítva a széleket. A sütő alsó részében kb. 30 percig süssük vagy ameddig a teteje meg nem barnul.
Almás pite
Hozzávalók 1 nagy piteformához:
- 280 g + 3 ek. liszt
- 4 ek. + 1 ek. (a szóráshoz) cukor
- csipet só
- 180 g vaj
- 100 ml víz
- 1 kk. őrölt fahéj
- 4 alma
- 1 ek. citromlé
Elkészítés
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk el a tésztával. Adagoljuk hozzá a vizet és gyúrjuk össze ruganyos tésztává. Tegyük hűtőbe legalább fél órára. Közben készítsük el a tölteléket. Mossuk meg az almát, hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel kockákra. Tegyük a felkockázott almát egy tálba, szórjuk meg a cukorral, a liszttel, adjuk hozzá a citromlevet, a fahéjat és jól keverjük össze.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát és vágjuk két részre. Lisztezett pulton nyújtsuk kb. fél milliméter vékonyra, majd helyezzük kivajazott, kilisztezett formába, villával szurkáljuk meg. Kanalazzuk bele az almát, majd tegyük rá a másik kinyújtott tésztát. A lelógó tészta darabokat vágjuk le. A tészta tetejére késsel vágjunk kis nyílásokat és szórjuk meg cukorral. 180 fokon 25-30 percig süssük, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Villámgyors mini szilvás pite
Hozzávalók 4-5 db mini pitéhez:
- 3 ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- fél citrom leve
- fél citrom reszelt héja
- 1 adag (500 g) leveles tészta
- 500 g puha, magozott szilva
Elkészítés
A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és egy tálban negyedekre vágjuk. Hozzákeverjük a cukrot, a citrom levét és héját, a lisztet és a fahéjat. A leveles tésztából 4 mini pite formát vagy 12 kerek muffin formát vágunk ki, belenyomkodjuk a sütőformákba és kis lyukakat vágunk a tésztába villával.
A szilvás tölteléket a kosárkákba tesszük és kb. 25 percig sütjük. Akkor vesszük ki, amikor már barnulni kezd a tészta. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
(Leveles tészta helyett ezt a pitét is készíthetjük házi pitetésztával.)
Még több piterecept az NLC-n:
- Körtés pite – az édes vacsora
- Így készül az amerikai pite
- Guszta és kreatív tippek pitedíszítésre