Ázsiai BBQ sertésoldalassal
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- fél tk. édeskömény
- 1 citrom leve
- 1 tk. római kömény
- 1 gumó gyömbér
- 1 dl szójaszósz
- 1 tk. füstölt paprika
- 1 dl olaj
- 1 fej fokhagyma
- 1 kg oldalas
Elkészítés
Pácot készítünk a fűszerekből, majd a darabokra vágott sertésoldalast megforgatjuk benne, és pár órára a hűtőbe tesszük. Első lépésben alufóliával letakarva, kevés víz hozzáadásával másfél óra alatt megpároljuk a grillsütőben. Ezután a faszenes grillt indirekt sütési módra állítjuk, és 110-120 fokon 30 perc alatt, már fólia nélkül megsütjük. A faszénre cseresznyefaforgácsot is dobhatunk, kellemes, füstös ízt ad a húsnak.
Javasolt sörpár: gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági Blonde Ale.
Faszenes grillezett csirke zöldfűszeres, citromos fürdőben
Hozzávalók:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- kevés citromhéj és 1 citrom leve
- fél csokor citromfű
- 1 egész csirke
Elkészítés
A csirkét félbe, majd még további 3-4 darabra vágjuk, csonttal együtt. Egy éjszakára 6%-os sóoldatba helyezzük. Mielőtt a rácsra kerül, dörzsöljük be citromborssal. Mindkét oldalát forró faszén fölött, direkt módon 20-20 perc alatt készre sütjük. Ha ez megvan, tovább daraboljuk, majd a citromléből, fokhagymából, bazsalikomból, petrezselyemből, citromfűből és olívaolajból álló pácban megfürdetjük, és tálaljuk.
Javasolt sör pár: citrusos illatú, friss, markánsan keserű világos láger.
Banános, mogyorós cupcake, keserű csokoládés krémmel
Hozzávalók 12-14 db-hoz:
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 kisebb vagy 2 nagy banán
- 1 tk. sütőpor
- 20 dkg búzaliszt
- 10 dkg hámozott mandula vagy mogyoró
- 10 dkg barnacukor
- fél vaníliarúd
a krémhez:
- 480 g puha vaj
- 330 g (lehetőleg 76 %-os) étcsokoládé
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2-3 ek. mascarpone
Elkészítés
A sütőt kezdjük előmelegíteni 180 fokon, amíg összeállítjuk a tészta masszáját.
A tojásokat elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart magokat.
Megolvasztjuk a vajat, és amikor már visszahűlt (hogy ne kapja össze a tojást) hozzákeverjük a tojásos, cukros masszához. Ha ez megvan öntsünk bele fél deci szoba-hőmérsékletű tejet.
A banánokat nyomkodjuk össze villával egy tányéron, de nem kell teljesen pépesre, finom lesz, ha maradnak benne kicsit nagyobb darabok.
A mogyorót zúzzuk apró darabokra, ennek az a legjobb módja, ha zacskóban egy konyharuhába tekerve a nyújtófával megütögetjük. (Jó kis feszültség-levezetés.) Ha már elég apró, akkor adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
A sütés előtt utolsó lépésben keverjük össze a lisztes mogyorós száraz hozzávalókat a vajas-cukros-tojásos nedves elegyünkkel, és adjuk hozzá a banánt is. A tészta nem túl sűrű, evőkanállal könnyen adagolható, ha sűrű, akkor adjunk hozzá még egy kis tejet.
Adagoljuk a cupcake-papírokkal kibélelt sütőformába, és 170 fokon 20-25 perc alatt süssük meg.
A krém elkészítése:
A csokoládét darabokra törve olvasszuk fel vízgőz felett, majd hagyjuk hűlni. Közben a puha vajat keverjük habosra közepes fokozaton, majd adjuk hozzá a mascarponét, és állítsuk a robotgépet lassú fokozatra, így keverjük tovább egy-két percig. A még nem dermedt, de hűvösre hűlt csokoládét öntsük a vajhoz, közben lassú fokozaton folyamatosan keverjük a krémet még 5 percig.
Javasolt sör: csokoládés zamatú, belga élesztővel erjesztett testes Porter sör.
Még több cikk sör témában az NLCafén:
- Kézműves magyar sörök – a csokistól a konyakmeggyesig
- Így készül a házi sörkoktél: 5 szuper recept
- Gyors vacsora: sajtos sörleves