Életmód

Kézműves magyar sörök, amelyekről még tuti nem hallottál

Kiskunhalasi – szinte – csokis sör, vagy éppen konyakos-meggyes Csepelről. Gimesi Szabolcs, a Macskisztán sörésze ajánl magyar finomságokat.

Grabanc indian pale ale

Kővári Gergely söre, melyet Ecseren főz, a Brandecker sörfőzdében. Kimondottan keserű ital, ellenben gyümölcsös, gazdag illatú és jókedvre derít. Mindenki nagy kedvence. Nevét alkotója az egyik kedvenc együtteséről adta, a tagok örömteli hozzájárulásával. Ezt megelőzte az a folyamat, hogy Gergő kísérletezett, különböző főzeteket mutatott, és amikor neki és a zenekarnak is megfelelt az eredmény, jött a kérés, hogy a zenekarról kaphassa nevét a sör. Azóta is örülök minden egyes főzetnek, melyek mindegyike más és más. Készült belőle málnás változat is Gribanc néven.

Angry Beast

Kiss Tamás műve a Hopfanatic főzdéből, Kiskunhalasról. A sör a Russian Imperial Stout kategóriába tartozik, azt jelenti, hogy sötét színű (már-már fekete), magas alkohol- és maradékcukor-tartalmú, melyben a komlózás harmonizálja a különböző pörkölt maláták csokis-kávés jellegét. Nem könnyű sör, de behízelgő a kerek, telt csokisságával.

Szebeni ászok

Rizmájer József csepeli főzdéjének alapsöre. Nagyon világos, enyhe habú ászoksör. Gabona és komló kellemes, könnyen csúszó elegye. Nemzeti alapsörnek is ajánlanám, mert a nagy gyárak könnyű söreinek már-már vízíze van, ennek pedig jól érezhető, de nem tolakodó karaktere. Ugyanitt készül egy konyakos meggyes változat is, ami nem túl édes, és nehéz abbahagyni.

Sir Smoke a Blonde

Az ecseri sörfőzde világos ale fajtájú, enyhén füstös ízű söre. A Brandecker sörfőzde (az ecseri) és Kővári Gergely közös terméke. Színe szőkés, szűretlen, illata finoman füstölt sajtra emlékeztet, és a benne található háromféle komlótól egyértelműen sörös. Szájban mutatkozik meg ez a leginkább, más füstös sörökhöz képest egy könnyen fogyasztható ital.

Kézműves magyar sörök, amelykről még tuti nem hallottál

Way to Amarillo

Egy kis sörfőzőcsapat saját söre, melyet a Legenda sörfőzdében állítottak elő. Karakterét a nevét adó amarillo komló adja, mely több kézműves főzőt is megihletett gazdag, illatos jellegével. Színe közelít a félbarnához, de az ízébe a karamellizált maláta szépen belesimul. Felső erjesztésű, IPA típusú különlegesség.

IRA/IPA

Itt nem Írország terroristacsoportjának rövidítése, annyit tesz, hogy Indian Red Ale. Az Indian jelző annyit fed, hogy angolok voltak, akik a forró Indiában is sört akartak inni. Hazulról szállított söreik rendre megromlottak, ezért a komló fertőtlenítő hatását használták ki, de ez magasabb adagolást kívánt, ami a sör ízét is elvitte keserűbb irányba, viszont Indiába érve is iható sörhöz jutott a kedves gyarmatosító. Így fejlődött ki az IPA sörök kategóriája. Az IRA egy vöröses színű IPA, önkényesen elnevezve.

Fóti Zwickl

A fóti kézműves sörfőzde lager (ászok) típusú söre, szűretlen formában kapható. Karakteresen, de nem túlzóan komlós, kimondott ivósör, ami túlmutat kategóriáján. Különleges a narancsos-gyömbéres sör, ami szintén Gyenge Zsolt keze alól kikerülő könnyű, félbarna, enyhén ízesített sör. A nevéből adódó ízesítők épp csak megfűszerezik, és így a könnyed, túl erős söröktől tartó ízlésvilágú fogyasztó számára is teljes élményt adó ital.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top