Túrópalacsinta fahéjas-mentás szilvaszósszal
Hozzávalók kb. 20 db palacsintához:
- 125 g liszt
- csipetnyi só
- 250 g zsírszegény túró
- 6 tojás
- 125 ml tej
- 2 tk. vaníliás cukor
- 1 ek. + kevés a sütéshez napraforgóolaj
a szószhoz:
- fél kk. őrölt fahéj
- 2 ek. méz
- 3-4 levél menta
- 200 g (cseresznye) szilva
Elkészítés
A szószhoz a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk.
A palacsintákhoz a túrót, a tojásokat, a lisztet, az olajat, a sót, a vaníliás cukrot és a tejet botmixerrel simára turmixoljuk. Egy vékonyan kiolajozott serpenyőt felhevítünk, és a masszát evőkanalanként adagolva kisütjük benne a palacsintákat.
Ezalatt a kimagozott szilvákat a mentalevelekkel, a fahéjjal és a mézzel 5 perc alatt sűrűre főzzük, majd a kész túrópalacsintákra csorgatva azonnal tálaljuk.
Szilvás galette
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 2 tojás
- 80 g hideg vaj
- 1 ek. víz
- fél citrom reszelt héja
- 2 ek. porcukor
Hozzávalók a tésztára:
- 2 tk. cukor
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 ek. cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 púpozott kk. étkezési keményítő
- fél vaníliarúd
- 400 g vörös szilva
Elkészítés
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet, majd az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és a cukorral, a fahéjjal, valamint a vaníliával felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, még 30 másodpercig főzzük, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a közepére kanalazzuk a kihűlt fűszeres szilvát. A tésztalap szélét felhajtogatjuk, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk a kristálycukorral, és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Rumos-gyümölcsös kalácspuding
Hozzávalók:
- a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
- 2 ek. szilvalekvár
- 50 ml rum
- 200 g porcukor
- 400 g (akár száraz) kalács
- fél citrom leve
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 ek. vaníliás cukor
- 80 g olvasztott vaj
- 400 ml tej
- 6 tojás
- 400 g alma, körte vagy szilva
Elkészítés
A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral
A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézimixer segítségével simára keverjük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.
A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)
A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Még több szilvás édesség az NLCafén:
- Itt a szilvaszezon: szilvás receptek minden alkalomra
- Klasszikus finomság: máglyarakás szilvával
- Főzz szilvával!