Ma már megemlékeztünk az év egyik legjobb napjáról, a hamburgerek napjáról, de nem ajánlottunk még semmit a vegetáriánusoknak. Mai gyors vacsoránk ezt a hiányt pótolja.
Vegaburger
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 2 tk. tahini
- fél tk. szódabikarbóna
- 40 g barna rizsliszt
- fél citrom leve
- 1 tk. őrölt római kömény
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. felaprított petrezselyemzöld
- 1 gerezd (felaprított) fokhagyma
- fél fej (felaprított) vöröshagyma
- 500 g főtt, lecsepegtetett csicseriborsó
Elkészítés
1. Felmelegítünk 1 evőkanál olajat egy serpenyőben és a hagymát közepes hőfokon aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a római köményt, újabb 2 percig kevergetjük majd levesszük a tűzről. Kézi mixerrel vagy robotgépben összeturmixoljuk és félretesszük.
2. A csicseriborsót robotgépben kicsit összetörjük, hozzáadjuk a tahinit (elhagyható), a petrezselymet, a citromlevet, majd a hagymás keveréket és alaposan összekeverjük.
3. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is összekeverjük: a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Ezt a keveréket adjuk hozzá a csicseriborsós masszához, és újra átkeverjük a kezünkkel, de nem túl pürésre, hagyjuk, hogy kicsit darabosabb maradjon a masszánk.
4. Kis pogácsákat formázunk, ebből a mennyiségből kb. 10-12 kis csicseriborsós pogácsánk lesz vagy 4 nagy burgerünk. Sütés előtt kicsit lelapítjuk a burgereket, a másik evőkanál olívaolajat a serpenyőbe tesszük, és a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Rozsos zsömlében vagy bagettben, zöldégekkel tálaljuk.
Ha tetszett ez a recept, nézz szét a Wannabe Chef blogon.
Még több hamburgeres cikk és recept:
- Így készül a leghíresebb hamburger, a BigMac
- Vegán burger házilag – ezt a receptet ne hagyd ki!
- Így néz ki 20 év után a mekis hamburger