A közétkeztetési rendelet értelmében tilos az iskolák, a kórházak büféiben, a konyhákon a szénsavas és cukrozott üdítők, a magas zsírtartalmú húskészítmény árusítása, felhasználása. Rögzítették továbbá, hogy a közétkeztetésben nem kerülhet só- és cukortartó az asztalokra, előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
A jogszabály rendelkezik az étrendtervezés szabályairól is, így a főétkezések ételsorai ugyanabban a hónapban csak egyszer állíthatók össze. Állati eredetű fehérjeforrást a főétkezésnek tartalmaznia kell.
A tejet cukor nélkül, a teát kevés cukorral kaphatják
A közétkeztetési rendelet előírása szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.
Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a rendelet kidolgozásának célja az volt, hogy mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő ételt kapjon a közétkeztetésben.
További iskolai étkeztetés témájú cikkek az NLCafén
- Iskolai étkezés: azt vesz a gyerek a büfében, amit akar?
- Egészséges gyermekétkeztetés elfogadható áron
- Igazságosabb rendszert javasolnak a gyermekétkeztetésben
- Gyermekétkeztetésre még jut pénz, a gyermekvédelemre már nem