Gasztro

Iskolai étkeztetés: nincs só, tejet cukor nélkül kaphatnak a gyerekek

Szigorú szabályozást ír elő a közétkeztetési rendelet. Holnaptól tilos só- és cukortartót tenni az asztalokra, a tejet cukor nélkül kaphatják a gyerekek, de leginkább vizet ihatnak az óvodákban, iskolákban.

A közétkeztetési rendelet értelmében tilos az iskolák, a kórházak büféiben, a konyhákon a szénsavas és cukrozott üdítők, a magas zsírtartalmú húskészítmény árusítása, felhasználása. Rögzítették továbbá, hogy a közétkeztetésben nem kerülhet só- és cukortartó az asztalokra, előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

A jogszabály rendelkezik az étrendtervezés szabályairól is, így a főétkezések ételsorai ugyanabban a hónapban csak egyszer állíthatók össze. Állati eredetű fehérjeforrást a főétkezésnek tartalmaznia kell.

Iskolai étkeztetés: nincs só, tejet cukor nélkül kaphatnak a gyerekek

A tejet cukor nélkül, a teát kevés cukorral kaphatják

A közétkeztetési rendelet előírása szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a rendelet kidolgozásának célja az volt, hogy mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő ételt kapjon a közétkeztetésben.

További iskolai étkeztetés témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top