Rozmaringos-paradicsomos májkrém
1. hozzávaló kategória neve:
- pár csipet só
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj
- pár csipet őrölt bors
- 1 teáskanál rozmaring
- 50 dkg csirkemáj
- fél doboz paradicsomkonzerv
Elkészítés
A vajat közepes lángon összemelegítem az olajjal. Ráteszem a szeletelt hagymát, finoman sózom és szép barnára dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom az aprított rozmaringot és fél percig együtt pirítom őket. Ráteszem a májakat és körbepirítom őket. Nem sózom, csak a végén, hogy ne keményedjen meg. Öntök alá fél deci vizet és fedő alatt 6-8 percig sütöm. Ezután hozzáöntöm a kockázott paradicsomkonzervet és további 3-4 percig forralom. Fontos, hogy ne süssük túl a májat, maradjon kicsit lilás, rózsaszínes. A végén ízesítsük borssal, sóval, majd az egészet turmixoljuk össze. Tegyük zárható fedelű üvegbe vagy műanyag dobozva, és hagyjuk kihűlni. Csak akkor fedjük le, ha már kihűlt. Tegyük hűtőbe. 2-3 napig eltartható.
Lazacos kedgeree (indiai rizses egytálétel)
Hozzávalók:
- 2-4 db tojás
- fél tk. kurkuma
- fél citrom leve
- néhány szál újhagyma
- 1-2 ek. currypaszta vagy 1 tk. currypor
- 2,5 dl zöldség alaplé
- ízlés szerint chilipehely
- 20 dkg (falatnyira tépett/vágott) füstölt lazac
- 2-3 zöld vagy fél kk. őrölt kardamon
- 1 tk. római kömény
- fél kk. őrölt gyömbér
- 1 tk. (zúzott) koriander
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 babérlevél
- 2 ek. aprított petrezselyem
- 5 dkg vaj
- fél dl zsíros tejszín
- 2 dl aprított (levével együtt vett) paradicsom
- 30 dkg (főve mért) (fehér és vörös keverve) quinoa
Elkészítés
A tojásokat megfőzzük, és lehűtjük.
A quinoát megmossuk, és egy evőkanálnyi felhevített olajon megforgatjuk, majd felöntjük egyszeres mennyiségű vízzel, és egy kávéskanál sóval elkeverjük, majd 10 percig főzzük, melegen tartjuk.
Közben egy másik mély teflonedényben a maradék olajon megdinszteljük az aprított hagymákat (az se baj, ha kicsit megpirul), és hozzáadjuk a fűszereket (vagy a currypasztát). Kb. egy percig még nagy lángon hevítjük, hogy az aromák felszabaduljanak. Beleolvasztjuk a vajat, aztán felöntjük az alaplével, és a paradicsomot is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg a folyadék kevesebb, mint a felére redukálódik. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és sűrűsödésig főzzük, takarék lángon. A petrezselymet és a citrom levét csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá.
Végül a főtt quinoát a mártáshoz adjuk, jól összeforgatjuk, lefedve hagyjuk állni, míg a lazacot feldaraboljuk és a tojásokat megpucoljuk, majd negyedekbe vágjuk.
A lazacot a mártásos quinoához forgatjuk, és a tojással tálaljuk.
Ízlés szerint még néhány csepp citromlé mehet rá.
Szilvás clafoutis
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 125 g liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 50 dkg szilva
Elkészítés
A szilvát megmossuk, megszárítjuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.
Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Hétvégi menü a klasszikustól a különlegesig
- Palacsinta, csirkemell, rizottó – ezt a hétvégi menüt még sokat fogjátok emlegetni
- Hétvégi menü a világkonyhából