Befőzés: így tedd el a lecsót télire

nlc | 2015. Szeptember 09.
A nyári zamatos paradicsomból és paprikából vitamindús lecsót készíthetsz és rakhatsz el télire, amit számtalan módon használhatsz fel a hideg hónapokban. Segítünk a befőzésben.

Lecsót télire elrakni egyszerűbb, mint gondolnád. Érdemes vele elbíbelődni, mert egyrészről a friss, lédús és zamatos paradicsomból, paprikából sokkal finomabb ételt készíthetsz, mint a téli hónapokban kapható zöldségekből, másrészt csak leveszed a polcról az előkészített lecsót, amelyből villámgyors vacsorát készíthetsz. Nemcsak tojásos vagy kolbászos formában tálalhatod, hanem felhasználhatod zöldséges ételek, pörköltek, gulyás alapjaként is.

Hozzávalók a lecsó befőzéséhez

Így főzd be télire a lecsót

A paprikát és a paradicsomot alaposan mosd le. A paprikát csumázd, majd szeleteld kb. ujjnyi vastagra. A paradicsomot kockázd fel, a fehér részt vágd ki. A vöröshagyma héját távolítsd el, majd darabold apróra.

A lecsó elrakásához a nagyobb edényben felforrósított olajon fonnyaszd meg a vöröshagymát. A felszeleteld paprikát dobd a hagymára, sózd, majd időnként megkevergetve, nehogy leégjen, lassú tűzön főzd legalább 15 percig. Amikor a paprika kellően összeesett öntsd hozzá a paradicsomot is. Miután bőséges levet engedett, kóstold meg, ha szükséges, adj még hozzá sót.

Addig főzd, amíg elforr a lé, és az olaj felúszik a lecsó tetejére. Ekkor leveheted a tűzről, és az előzőleg kifőzött, kifertőtlenített üvegekbe – teljesen megtöltve – merd a forró lecsót. Jól zárd rá az üvegekre a szintén kifőzött kupakokat. Legalább egy napig hagyd száraz dunsztban lehűlni.

További lecsó, befőzés témájú cikk az NLCafén

Fotók: Pinterest

Exit mobile version