Körtés-gyömbéres turmix
Hozzávalók 2 főre:
- 3 dl tej
- 1 db körte
- fél db banán
- 1 teáskanál (aprított) gyömbér
- 2 evőkanál zabpehely
Elkészítés
A gyümölcsöket tisztítsuk meg és vágjuk fel, öntsük egybe a hozzávalókat, turmixoljuk össze, és kész is az egészséges reggeli. Ha nem szeretnénk apró zabpehelydarabokat sem elrágcsálni, és nem érünk rá várni kicsit, hogy megpuhuljanak a tejben, akkor először csak azt turmixoljuk le egymagában, amíg porszerűvé nem válik, és utána adjuk hozzá a többi alapanyagot. Vagy elkészíthetjük előző este is, így a reggelre megszívja magát tejjel a zabpehely.
Gombás csirkeragu sajtos puliszkával
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 tv paprika
- 3 ek. paradicsompüré
- 10 dkg csiperke gomba
- 1 kk. majoranna
- 2 paradicsom
- 1 mk. oregánó
- ízlés szerint bors
- 2 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 csirke-alsócomb
Sajtos puliszka:
- 50 g vaj
- 8 dl víz
- 50 g reszelt sajt
- 10 dkg kukoricadara
Elkészítés
Szeleteljük fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a csirkecombokat, és erős lángon pirítsuk tovább, majd amikor a saját leve elfőtt, öntsük fel a paradicsomlével. Ehhez a paradicsompürét hígítsuk fel másfél deci vízzel.
Fedő alatt pároljuk. Közben tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel, és adjuk a csirkés raguhoz. Főzzük, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés majoránnával és oregánóval.
A puliszkához forraljunk fel 8 deci vizet, és szórjuk bele a kukoricadarát. Hamar duzzadni kezd, kevergessük sűrűn. Ízesítsük sóval és reszelt sajttal. Amikor a dara már megpuhult adjuk hozzá a vajat. Keverjük át, és fedjük le.
Paradicsomos lepény (galette)
Hozzávalók:
- 3 csipet só
- a lekenéshez 1 db tojás
- 170 g hideg vaj
- 4 ek. hideg víz
- 2 csipet szárított oregánó
- 25 dkg (koktél) paradicsom
- 220 g búzaliszt
- néhány kanál bazsalikomos pesto
Elkészítés
1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért rajzoljunk körbe a tésztán és tépkedjük le a széleket.
5. A tészta közepét megkenjük pestoval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pestora ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.
6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha kész, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- Könnyed nyári menü a hétvégére
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel