Kész a hétvégi menü és már csak azt kellene kitalálni, mit süssünk ma délután? Ne gondolkodjatok tovább, süssetek almás sütit! A nagyi pitéje, a tarte tatin és a morzsás süti olyan klasszikusok, amiket nem lehet kihagyni egy almaszezonban sem.
Fordított almatorta
Hozzávalók a fordított almatorta tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
Hozzávalók a fordított almatortához:
- 15 dkg kristály cukor
- 5 dkg vaj
- 3 savanykás alma
- 1 db vaníliarúd
Elkészítés
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
TIPP: Alma helyett körtével is készíthetjük.
Nagymama almás pitéje
Hozzávalók a tésztához:
- 100 g cukor
- 2 púpozott ek. tejföl
- 250 g vaj
- 1 tk. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 ek. zsemlemorzsa
- 400 g finomliszt
a töltelékhez:
- 80 g cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 kg alma
Elkészítés
A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.
Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.
Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.
A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.
Almás-diós morzsasüti
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 17 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg margarin
Töltelék:
- 2 ek. cukor
- csipet fahéj
- 2-4 dkg (aprított) dió
- 3-4 db (30 dkg almakocka) alma
- 1 evőkanál margarin
- 2 ek. búzadara
Elkészítés
A morzsához a lisztet a cukorral és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Egy lapos, lisztezett tányéron a fagyaszóba tesszük, hogy reszelhetővé dermedjen. Ha megdermedt, sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, jól szétszórva, hogy szép világosbarnára sülhessen.
Az almakockákat a sütőmargarinon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.
Még több almás süti az NLCafén:
- Kedvenc sütink: régimódi almás linzer bögrésen
- Az 5 legfinomabb almás süti
- Sütik almával és körtével