A grillezések, vagy ha grillezni már nem tudunk, akkor akár a konyhában elkészített frissensültek remek kísérői lehetnek a nyers zöldségekből készülő joghurtos saláták. A hagyományos uborkás tzatziki mellett érdemes elkészíteni cukkiniből vagy akár retekből is.
Ha igazán finom tzatzikit szeretnénk készíteni, akkor érdemes natúr, zsíros görög joghurtot használni hozzá. Felhasználás előtt egy szűrőbe téve 2-3 óra alatt alaposan csepegtessük le a joghurtot! Ha van időnk, akár egy éjszakára is hagyhatjuk (természetesen hűtőbe rakva!) lecsepegni.
Ha laktózmentes tzatzikit szeretnénk készíteni, a görög joghurtot érdemes kb 2/3 részben laktózmentes natúr joghurttal és 1/3 részben zsírosabb laktózmentes tejszínnel helyettesíteni.
A salátákat, ha van rá időnk, érdemes előző este elkészíteni, hogy rendesen össze tudjanak érni az ízek. Ha nincs rá mód, mert “azonnal” kell, akkor is próbáljuk meg legalább 1-2 órával korábban elkészíteni.
Most pedig következzen 3 minimum glutén-, hozzáadott cukor-, tojás-, (laktózmentes joghurtból és tejszínből készítve a) laktózmentes diétákban is fogyasztható tzatziki:
Klasszikus (uborka) tzatziki
:
- 1 nagy csipet só
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 tk. kapor
- 1 kígyóuborka
- 2 dl lecsepegtetett görög joghurt
- frissen őrölt tarkabors
- fél tk. citromlé
Elkészítés
Az uborkát tisztítsuk meg, majd a kis lyukú reszelőn reszeljük le, és sózzuk is meg. Tegyük félre kb 15 percre, míg levet ereszt. Egy tálba keverjük el a joghurtot a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymagerezdet, a citromlevet és a kinyomkodott uborkát. Alaposan keverjük össze, majd tegyük minimum 1-2 órára a hűtőbe. Kaporral megszórva kínáljuk! (elhagyható)
Cukkinis tzatziki
Hozzávalók:
- 1 csipet só
- 5 ek. túró
- frissen őrölt fekete bors
- 1 ek. olívaolaj
- fél tk. + a tetejére kapor
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 2 dl lecsepegtetett görög joghurt
- 2 kisebb cukkini
- fél tk. ecet vagy citromlé
Elkészítés
Reszeljük le a kis lyukú reszelőn a cukkiniket, majd sózzuk be. Tegyük félre 10-15 percre.
Nyomkodjuk ki a levét, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a lecsepegtetett joghurtot, a villával alaposan áttört túrót, az olívaolajat, a citromlevet és ízesítsük a fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, majd tegyük minimum 1-2 órára a hűtőbe. Kíporral megszórva kínáljuk! (elhagyható)
Retektzatziki
Hozzávalók:
- 1 csipet só és fél tk. fehér bors
- 2 ek. koriander
- 1 csomó retek
- 3-3,5 dl lecsepegtetett görög joghurt
- 1 tk. fehér borecet
Elkészítés
A retkeket tisztítsuk meg, és vékonyan reszeljük le. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a görög joghurtot, és a borecetet. Alaposan keverjük össze, és tegyük félre 1-2 órára. Korianderrel megszórva kínáljuk!
Ha szeretitek a joghurtos salátákat, akkor érdemes kipróbálni ezt a török padlizsánsalátát vagy a 10 perces coleslaw-t, a káposztasalátát is.