nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü lustálkodós napokra

Hétvégi menü lustálkodós napokra

Tényleg vége a nyárnak, lassan, de biztosan visszarázódunk az iskolás, munkás hétköznapokba. Ilyenkor különösen jólesik a hétvégi pihenés és a finom, házias ízek a tányéron. E heti menünk pont az ilyen hétvégékre való.

Citromos-kókuszos kalács

Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • 500 g liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 3 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tasak élesztő

Töltelék:

  • 100 g vaj
  • 4 ek. citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 100 g kókuszreszelék

Kenéshez:

  • 1 tojás
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet: a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűvös helyen állni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyiket. A téglalapot megkenjük a citromos-kókuszos töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A feltekert rudat hosszában, közepén elvágjuk úgy, hogy a végén  2-4 cm-t egyben hagyunk. A két szárat összefonjuk-tekerjük, majd a kész kalácsot a tepsire helyezzük, és kelni hagyjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el, majd közvetlenül sütés előtt mindkét kalácsot lekenjük egy felvert tojással, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.  

 

 

Húsgombóc fehérboros mártásban

Hozzávalók 6 személyre:

  • hintéshez liszt
  • ízlés szerint só
  • 1 tojás
  • ízlés szerint bors
  • 10 aszalt paradicsom
  • 1 csésze reszelt parmezán
  • 500 g darált marhahús
  • 100 g ricotta

Bormártás:

  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2,5 dl fehérbor
  • 50 ml olívaolaj
  • 10 apróra vágott aszalt paradicsom
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Tegyük egy keverőtálba a darált marhahúst, a ricotta sajtot, a tojást, a napon szárított paradicsomot, a parmezánt, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze, amíg minden hozzávaló egyenletesen el nem oszlik. Kézzel formázzunk golflabdaméretű húsgombócokat, majd simítsuk el a felszínüket, hogy egyenletesen átsüljenek.

 

Egy nagy serpenyőben melegítsük meg az extra szűz olívaolajat, és adjuk hozzá a fokhagymát. A húsgombócokat könnyedén forgassuk meg a lisztben, és tegyük a serpenyőbe. Adjuk hozzá a napon szárított paradicsomot. A húsgombócokat süssük aranybarnára. Adjuk hozzá a bort, kapargassuk fel a serpenyő alján lévő megbarnult részeket, és addig főzzük, amíg a szósz felére csökken, és besűrűsödik.

 

További 5 percig főzzük.

 

 

Avokádós tonhalsaláta

Hozzávalók 2 főre:

  • csipet só
  • 10 dkg madársaláta
  • ízlés szerint pirítós
  • 4-5 db koktélparadicsom
  • 1 avokádó
  • borsónyi mustár
  • negyed-fél citrom leve
  • 3 tk. olívaolaj
  • csipet őrölt bors
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 120 g tonhalkonzerv
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy akkor keverőtálban, amekkorában kényelmesen elfér a saláta, elkeverjük a citromlevet a mustárral, majd adagolva hozzákeverjük az olajat is. Ráborítjuk a salátát, a lecsepegtetett tonhalat, petrezselymet. Finoman sózzuk, borsozzuk, és kíméletesen összeforgatjuk. Tányérra halmozzuk, paradicsommal, avokádóval dúsítjuk. Pirítóssal, főtt tojással, olívabogyóval továbbextrázhatjuk.

 

Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top