Citromos-kókuszos kalács
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 500 g liszt
- 1 tojás
- 8 dkg vaj
- 3 ek. cukor
- 2 dl tej
- 1 tasak élesztő
Töltelék:
- 100 g vaj
- 4 ek. citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 100 g kókuszreszelék
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet: a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűvös helyen állni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyiket. A téglalapot megkenjük a citromos-kókuszos töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A feltekert rudat hosszában, közepén elvágjuk úgy, hogy a végén 2-4 cm-t egyben hagyunk. A két szárat összefonjuk-tekerjük, majd a kész kalácsot a tepsire helyezzük, és kelni hagyjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el, majd közvetlenül sütés előtt mindkét kalácsot lekenjük egy felvert tojással, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Húsgombóc fehérboros mártásban
Hozzávalók 6 személyre:
- hintéshez liszt
- ízlés szerint só
- 1 tojás
- ízlés szerint bors
- 10 aszalt paradicsom
- 1 csésze reszelt parmezán
- 500 g darált marhahús
- 100 g ricotta
Bormártás:
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2,5 dl fehérbor
- 50 ml olívaolaj
- 10 apróra vágott aszalt paradicsom
Elkészítés
Tegyük egy keverőtálba a darált marhahúst, a ricotta sajtot, a tojást, a napon szárított paradicsomot, a parmezánt, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze, amíg minden hozzávaló egyenletesen el nem oszlik. Kézzel formázzunk golflabdaméretű húsgombócokat, majd simítsuk el a felszínüket, hogy egyenletesen átsüljenek.
Egy nagy serpenyőben melegítsük meg az extra szűz olívaolajat, és adjuk hozzá a fokhagymát. A húsgombócokat könnyedén forgassuk meg a lisztben, és tegyük a serpenyőbe. Adjuk hozzá a napon szárított paradicsomot. A húsgombócokat süssük aranybarnára. Adjuk hozzá a bort, kapargassuk fel a serpenyő alján lévő megbarnult részeket, és addig főzzük, amíg a szósz felére csökken, és besűrűsödik.
További 5 percig főzzük.
Avokádós tonhalsaláta
Hozzávalók 2 főre:
- csipet só
- 10 dkg madársaláta
- ízlés szerint pirítós
- 4-5 db koktélparadicsom
- 1 avokádó
- borsónyi mustár
- negyed-fél citrom leve
- 3 tk. olívaolaj
- csipet őrölt bors
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 120 g tonhalkonzerv
Elkészítés
Egy akkor keverőtálban, amekkorában kényelmesen elfér a saláta, elkeverjük a citromlevet a mustárral, majd adagolva hozzákeverjük az olajat is. Ráborítjuk a salátát, a lecsepegtetett tonhalat, petrezselymet. Finoman sózzuk, borsozzuk, és kíméletesen összeforgatjuk. Tányérra halmozzuk, paradicsommal, avokádóval dúsítjuk. Pirítóssal, főtt tojással, olívabogyóval továbbextrázhatjuk.
Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- Könnyed nyári menü a hétvégére
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel