Gyümölcsös-krémsajtos bundás kenyér
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet toast kenyér vagy kalács
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 púpozott ek. áfonyalekvár
- 10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 2 egész tojás
- vaj a sütéshez
A krémsajtot keverjük el a lekvárral. Kenjünk meg a kenyerek egyik felét az édes, gyümölcsös krémsajttal, szórjunk rájuk kevés gyümölcsöt, majd fordítsunk össze egy-egy szeletet. A tojásokat enyhén verjük fel egy mély tálban. Kb. 5 dkg vajat olvasszunk fel teflonserpenyőben, mártsuk meg a kenyereket a tojásban, és süssük mindkét oldalukat szép pirosra.
Tejszínes rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg burgonya
- 10 tojás
- 2 fej lila hagyma
- 1 szál füstölt kolbász
- 5 dl főzőtejszín (vagy 3 dl főzőtejszín és 2 dl tejföl)
- 1 ek. mustár
- só, frissen őrölt bors
- 2 ek. vaj a tál kikenéséhez
A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk. A lila hagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A kolbászt vékonyra karikázzuk. A főtt burgonyákat megtisztítjuk és felkarikázzuk. Egy kerámia- vagy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára egy réteg burgonyát fektetünk, erre jöhet egy adag tojás és kolbász. Megszórjuk hagymával, meglocsoljuk a mustárral, sóval, borssal összekevert tejszínnel (vagy tejszín-tejföl keverékével), majd ismét egy réteg burgonya, tojás-kolbász-hagyma jön. A tetejére burgonya kerül, erre öntjük a maradék tejszínt. 200 °C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Sült spagetti csirkével és zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 3 dl húsleves
- 40 dkg spagetti
- 1 kápia- vagy piros kaliforniai paprika
- 15 dkg gomba
- 1 kisebb fej hagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 ek. olaj
- só, bors
Lobogó sós vízben főzzük ki a spagettit. Vágjuk kisebb kockákra a csirkemellet, sózzuk-borsozzuk, majd az olajon süssük szép pirosra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a kifőtt spagettit a sült csirkekockákkal, a felkockázott paprikával, a szeletelt (nyers) gombával, az apróra vágott hagymával, a húslevessel, valamint a reszelt sajt felével. Tegyük az egészet egy tűzálló tálba, szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal, és 180 fokos sütőben süssük 10-15 percig.
Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- Könnyed nyári menü a hétvégére
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel