Diós-karamelles almatorta
Hozzávalók:
A diós-almás alaphoz:
• 2 db alma
• 50 g dióbél
• ½ citrom frissen facsart leve
• 100 g porcukor
• 3 db tojás
• 150 g liszt
• 1 tk. sütőpor
• ½ tk. szódabikarbóna
• 1 tk. őrölt fahéj
• 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
• csipetnyi só
A tetejére:
• 200 ml hideg tejszín
• 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
• 1 ek. arany- és ezüstszínű cukorgyöngy
Elkészítés:
1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.
2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.
3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.
4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.
5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Almás-szőlős leveles cukorkák
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
• 1 csomag kész leveles tészta
• 2 db alma (golden)
• 1 kis fürt szőlő (sárga muskotály)
• ½ citrom frissen facsart leve
• kakukkfűlevélkék
• 2 ek. kristálycukor
• ½ rúd vanília magocskái
• 1 ek. porcukor
Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, a gyümölcshúst apró kockára vágjuk.
2. A cukrot egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az almakockákat, a citromlevet, a vanília magokat és a lecsípkedett kakukkfű levélkéket, majd az egészet nagy lángon 5 percig főzzük, és kihűtjük.
3. A leveles tésztát kiterítjük, és 15 db négyzetre vágjuk. Minden lapocskára egy-egy teáskanálnyi vaníliás-kakukkfüves sült almát, valamint 3-4 szem szőlőt rakunk, a lapokat feltekerjük, és cukorka alakúra formázzuk.
4. A csomagocskákat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Mentás sült alma és szilva joghurtfagylalttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 db alma
• 4 db szilva
• ½ citrom frissen facsart leve
• 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
• 4 mentalevél
• 1 kk. őrölt fahéj
• ¼ cs. leveles tészta
• 8 gombóc joghurtfagylalt
1. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, a szilvákat kimagozzuk.
2. A gyümölcsök húsát nagyobb cikkekre vágjuk, összeforgatjuk a citromlével, a fahéjjal, a mentalevélkékkel, 3 ek. kristálycukorral, és az egészet 140 fokra előmelegített sütőben 1,5 órán keresztül sütjük.
3. A leveles tésztából 4 db kb. 2,5 cm széles csíkot vágunk. A csíkokat megtekerjük, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, megszórjuk 2 teáskanálnyi kristálycukorral, és 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
4. A még langyos sült gyümölcsöket poharakba kanalazzuk, mindegyikre két gombóc joghurtfagyit, valamint egy csavart leveles csíkot rakunk, és a desszertet azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Még több almás édesség az NLCafén:
- 3 almás süti, amelyek nélkül nem múlhat el a hétvége
- Mi legyen a mai édesség? Bundás alma
- Gyönyörű édesség: így készül a mennyei almarózsatorta