Gasztro

Az ősz levese: krémes sütőtökleves

Mit szólnál egy kellemesen fokhagymás, lágy őszies leveshez? Íme, a sütőtök, ahogyan nem gondolsz rá!

Évekkel ezelőtt  egy céges ügyben jártam Ausztriában, ahol vendéglátónk az ebédnél helyi finomságokkal kínált bennünket, és mivel október volt, sütőtöklevessel indítottunk. Bevallom, félve kóstoltam meg a ropogós cipóban tálalt levest, melynek tetején sült szalonnadarabok és valami zöld izé úszott. Akkor még nem ismertem a tökmagolajat. Sehogy sem tudtam összehozni az általam ismert édes linkát (mifelénk a sült sütőtököt nevezik így), és a láthatóan sós komponenseket. Eszméletlenül finom, lágy, kellemesen fokhagymás volt a leves, melynek a receptjét azonnal elkértem, és egy üveg tökmagolajjal felszerelkezve jöttem haza.

Azóta minden évben elkészül ez a leves.

Az ősz levese: krémes sütőtökleves

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök (1 kg körüli)
  • 1-2 szem krumpli
  • 1 doboz tejszín
  • 1 fej  vöröshagyma és 3-4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • leveskocka vagy húslevesalaplé
  • egy marék pirított tökmag
  • tökmagolaj
  • pirított kenyér
  • szalonnakockák kisütve

Az elkészítésről A napfény illata blogon olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top