Krémes-csokis zabkása
Hozzávalók:
- ízlés szerint étcsokoládé
- 1,5 bögre víz
- fél banán
- 1 kk. őrölt fahéj
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 bögre zabpehely
- 3-4 kk. barnacukor
- 1-2 kk. juharfaszirup
Elkészítés
A zabpelyhet öntsük fel vízzel, és tegyük tűzre. Adjuk hozzá a barna cukrot, a kakaóport, és főzzük sűrűsödésig. Keverjük bele a fahéjat és a banánt. Zárjuk el alatta a gázt, és adjuk hozzá a csokidarabkákat.
Tálaljuk gyümölccsel és kevés juharsziruppal meglocsolva.
Sütőtökös ricottával töltött sertéskaraj baconben
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 1 tojás
- 20 szelet bacon
- a pirításhoz olaj
- ízlés szerint bors
- 60 dkg sertéskaraj
- 50 dkg ricotta
- 30 dkg tisztított sütőtök
Elkészítés
A karajból 6 dkg-os szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk. A ricottát borssal, sóval összekeverjük.
A tisztított sütőtököt 1×1 cm-es kockára vágjuk, majd közepes lángon, kevés olajon kicsit lepirítjuk. Közben adhatunk hozzá fél dl vizet, hogy kissé megpuhuljon a tök.
A tököt a ricottához forgatjuk, majd a tojássárgájával is jól összekeverjük. A tölteléket a karajokba töltjük, majd feltekerjük, és kívülről baconbe tekerjük (2-2 darabot számolunk egy 6 dekás húsra).
Tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
TIPP: Nagyon finom mellé a sült zöldség.
Tejberizs (bögrésen)
Hozzávalók:
- fél bögre (vagy kevesebb) cukor
- 1 csipet só
- 4 bögre (1 l) 2,8 %-os tej
- 2 tasak (20 g) vaníliás cukor
- 1 púpos bögre rizs
Elkészítés
(A bögre 2,5 dl-es)
1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdene forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.
2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot.
3. A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon.
4. Kakaós-vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Csoki öntettel sem rossz.
Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- Könnyed nyári menü a hétvégére
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel