1. A grízt mindig a hideg tejbe keverjük bele, így nem lesznek benne csomók.
2. A cukrot akkor keverjük bele, amikor már elkészült, és levettük a tűzről – így nem kap oda az edény alján.
3. Ahogy lávaszerű bugyogásba kezd, vegyük le a tűzről, hogy ne legyen túl sűrű.
Klasszikus tejbegríz
Hozzávalók (1 nagyobb vagy 2 kisebb adaghoz):
2,5 dl tej (legalább 2,8%-as vagy termelői tej)
4 csapott ek. (45 gr) búzadara
nagy csipet tengeri só
késhegynyi vaníliamag
1 csapott ek. (20 gr) nádcukor
2 kocka (20 gr) étcsokoládé, apró kockákra törve
A tejet a sóval közepes lángon melegíteni kezdjük, és azonnal belekeverjük a búzadarát, majd a vaníliát, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (4-6 perc). A tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot. Tányérba öntjük, és beledobjuk a csokoládédarabokat, néhány pillanatot várjunk, míg elolvadnak, majd villával húzzunk benne csíkokat, hogy márványos legyen.
Egzotikus tejbegríz
Hozzávalók (1 nagy vagy 2 kisebb adaghoz):
3 dl kókusztej
4 csapott ek. búzadara
3 csapott evőkanál kókuszreszelék
nagy csipet só
fél vaníliarúd kikapart magjai
1 csapott ek. nádcukor
20 g fehér csokoládé, apró darabokra törve
1 szelet ananász vagy ¼ mangó, kis darabokra vágva
A kókusztejet a sóval közepes lángon melegíteni kezdjük, és azonnal hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a búzadarát, majd következik a vanília. Sűrűre főzzük, és hozzáadjuk a cukrot, majd a fehér csokoládét, tányérba öntjük, végül a közepére halmozott gyümölccsel tálaljuk.
Almás-fűszeres tejbegríz
Hozzávalók (1 nagy vagy 2 kisebb adaghoz):
2,5 dl tej
1 közepes alma megtisztítva, kimagozva és durvára reszelve
3 csapott ek. búzadara
nagy csipet só
½ tk. őrölt fahéj + a tetejére
2 tekerésnyi fehérbors
1 zöld kardamom apró magjai (tok nélkül), mozsárban porrá törve
1 csapott ek. nádcukor
A tejet a sóval, az almával és a búzadarával közepes lángon melegíteni kezdjük, majd hozzáadjuk a fűszereket (fahéj, fehérbors és kardamom), végül pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a cukrot, tányérra öntjük, és megszórjuk a tetejét fahéjjal.
Ezzel a módszerrel egy kissé ropogós marad az alma. Akinek ez kevésbé szimpatikus, az előre megpárolhatja az almát, így puhán keverheti a tejhez.