Édességek karamellel, ha már az édes sem elég édes

nlc | 2015. Október 17.
Vannak desszertek, melyeknek – bár önmagukban is finomak és édesek – igenis jót tesz egy kis extra, egy kis karamell. Ha nem is minden nap, de néha-néha egy-egy ilyen desszert is belefér.

Csokis süti sós karamelles mogyoróval

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál lekvár
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 15 dkg + 10 dkg cukor
  • 8 dkg sótlan mogyoró
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk, közben a tojásokat a cukorral robotgéppel felhabosítjuk. Ezt követően hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit, majd a lisztet, sütőport, szódabikarbónát fakanállal hozzákeverjük. A lekvárral és a tejjel lazítjuk. Szögletes formát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 10 dkg cukrot közepes lángon karamellizálunk. Közben nem piszkáljuk, kevergetjük, hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ha borostyánszínű, lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a tejszínt. Visszateszzük a lángra és feloldjuk benne a karamellt, ha sűrű, egynemű, akkor beleöntjük a durvára vágott mogyorót és a sót is. A kisült sütit megböködjük, majd a tetején eloszlatjuk a mogyorós karamellt, így bele is fog folyni, hogy finom, ragacsos legyen.

 

Joghurthab karamellizált banánnal


Hozzávalók:

  • 2 teáskanál vaj
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 kevés fahéj
  • 3 db banán
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dl görög joghurt
  • 4 evőkanál porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A porcukrot megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a fahéjat, beleforgatjuk a banánt, és 1-2 percig pároljuk. A joghurtot a mézzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojás egyharmadát, a többit pedig kanalanként óvatosan hozzákeverjük. A joghurthabot a banánnal együtt tálaljuk. Ha félünk a nyers tojástól, nyugodtan kihagyhatjuk belőle, és egy kevés tejszínnel vagy tejszínhabbal lazíthatjuk a joghurtot.

 

 

Karamellás tiramisu

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 16 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • díszítéshez mogyoró
  • 50 dkg mascarpone
  • 12-14 db babapiskóta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A cukrot karamellizáljuk, majd egy kanállal sütőpapírra rácsokat (kb. 3 darabot) csurgatunk dísznek. A többi karamellt ismét a tűzre tesszük, és a tejszínt hozzáadva sűrű szirupot készítünk belőle, majd lehűtjük. A kihűlt karamell felét a mascarponéval és a tojássárgájával kihabosítjuk. A babapiskóták felét a tál aljára tesszük, a krém felét rákenjük, majd egy újabb réteg babapiskóta jön, végül a maradék krém. A tetejét mogyoróval gazdagon megszórjuk, és a karamelldíszekkel kirakjuk.

Még több recept karamellel:

Exit mobile version