Csokis süti sós karamelles mogyoróval
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál lekvár
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- 1,5 dl tejszín
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg + 10 dkg cukor
- 8 dkg sótlan mogyoró
Elkészítés
A csokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk, közben a tojásokat a cukorral robotgéppel felhabosítjuk. Ezt követően hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit, majd a lisztet, sütőport, szódabikarbónát fakanállal hozzákeverjük. A lekvárral és a tejjel lazítjuk. Szögletes formát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 10 dkg cukrot közepes lángon karamellizálunk. Közben nem piszkáljuk, kevergetjük, hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ha borostyánszínű, lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a tejszínt. Visszateszzük a lángra és feloldjuk benne a karamellt, ha sűrű, egynemű, akkor beleöntjük a durvára vágott mogyorót és a sót is. A kisült sütit megböködjük, majd a tetején eloszlatjuk a mogyorós karamellt, így bele is fog folyni, hogy finom, ragacsos legyen.
Joghurthab karamellizált banánnal
Hozzávalók:
- 2 teáskanál vaj
- 2 db tojásfehérje
- 1 kevés fahéj
- 3 db banán
- 2 evőkanál méz
- 5 dl görög joghurt
- 4 evőkanál porcukor
Elkészítés
A porcukrot megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a fahéjat, beleforgatjuk a banánt, és 1-2 percig pároljuk. A joghurtot a mézzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojás egyharmadát, a többit pedig kanalanként óvatosan hozzákeverjük. A joghurthabot a banánnal együtt tálaljuk. Ha félünk a nyers tojástól, nyugodtan kihagyhatjuk belőle, és egy kevés tejszínnel vagy tejszínhabbal lazíthatjuk a joghurtot.
Karamellás tiramisu
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 16 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tejszín
- díszítéshez mogyoró
- 50 dkg mascarpone
- 12-14 db babapiskóta
Elkészítés
A cukrot karamellizáljuk, majd egy kanállal sütőpapírra rácsokat (kb. 3 darabot) csurgatunk dísznek. A többi karamellt ismét a tűzre tesszük, és a tejszínt hozzáadva sűrű szirupot készítünk belőle, majd lehűtjük. A kihűlt karamell felét a mascarponéval és a tojássárgájával kihabosítjuk. A babapiskóták felét a tál aljára tesszük, a krém felét rákenjük, majd egy újabb réteg babapiskóta jön, végül a maradék krém. A tetejét mogyoróval gazdagon megszórjuk, és a karamelldíszekkel kirakjuk.
Még több recept karamellel:
- Főzzünk karamellel!
- Házi karamell, az édes ajándék
- Csokis kuglóf mogyorós karamellszósszal