Gasztro

Főzzünk karamellel!

A karemellben sokkal nagyobb lehetőség rejlik, mint gondolnánk, Ízbolygó most megmutatja, hogyan használjuk, ha túl szeretnénk lépni a karamellás tejen...

A karamell lényegében olvasztott, karamellizált cukor. A cukor 150-170 fokon karamellizálódik és minél tovább tart ez a folyamat, annál sötétebb és keserűbb lesz a karamell, amihez mindig kristálycukrot használjunk. A xilit nem karamellizálható.

Karamellizálás:

A kristálycukrot világos aljú edénybe öntjük úgy, hogy maximum 3 mm magasságban álljon benne a cukor. Kis lángon addig melegítjük a cukrot, míg elolvad, és borostyánszínű lesz. Közben nem piszkáljuk, nem kevergetjük. Aki igazán jót akar, az kipróbálja egy csipet sóval…

A zöldségek is tartalmaznak cukrot, így akár cukor hozzáadása nélkül is lehet őket karamellizálni. Ehhez kevés olajba kell a zöldségdarabokat forgatni, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre teríteni és 180-200 fokon pirosra sütni őket. Különösen a gyökérzöldségeknek (sárgarépa, fehérrépa, cékla) és bármily hihetetlen, a kelbimbónak, karfiolnak is fantasztikusan finom íze lesz a sütés végére.

A tej cukortartalma is karamellizálódik, így készül a tejkaramell. Vaj hozzáadásával isteni vajkaramellát készíthetünk. A sűrű karamellszósz lehet karácsonyi ajándék, de készíthetünk belőle likőrt is. A karamell persze sütikben is finom, de most inkább olyan recepteket mutatunk, ahol más formában használhatjuk fel!

 

Karamellizált narancsos édeskömény kecskejsattal

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál cukor
  • 1-2 csipet só
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 db narancs leve
  • pár szelet pirítós
  • 1 fej édeskömény
  • 5 dkg kecskesajt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, az édeskömény külső borítóleveleit leszedjük, megmossuk, majd finomra vágjuk. A vajra szórjuk a cukrot, és hagyjuk, hogy felolvadjon, karamellizálódjon, majd hozzáadjuk az édesköményt, ráfacsarjuk a narancs levét. Sózzuk, borsozzuk és 5 perc alatt puhára pároljuk. Pirítósra halmozzuk, a tetejére kecskesajtot morzsolunk.

 

Kakukkfüves karamellizált cékla és lilahagyma szalonnával (köret)

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 10 dkg szalonna
  • 1,5 dl vörösbor
  • 4-5 ág kakukkfű
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 4 db lila hagyma
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 4 db cékla
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A céklát (gumikesztyűben) meghámozzuk és felkockázzuk, a lila hagymát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját. Amikor már piros, ropogós, hozzáadjuk a céklát és a hagymát, aláöntjük a vörösbort, hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és lefedve közepes lángon főzzük. Akkor jó, ha a cékla megpuhult, ekkor ráöntjük a balzsamecetet, és hagyjuk, hogy szúrós szagát 2-3 perc alatt elfője. Húsok mellé köretként remek.

Kekszes mascarpone krém karamellizált répával, karamellszósszal

Mascarpone krém:

  • 1 teáskanál cukor
  • 2 db sárgarépa
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 db citrom leve
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 db narancs leve
  • 8 db zabkeksz
  • díszítéshez gránátalma

Karamellszósz:

  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A karamellszósz elkészítése: világos aljú edénybe öntjük a kristálycukrot, és alacsony lángon karamellizáljuk, majd lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt, és a lángra visszatéve besűrítjük.

A mascarponét kikeverjük a citrom levével. A zabkekszet apróra zúzzuk. A sárgarépákat megpucoljuk és almareszelőn lereszeljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, hagyjuk hogy karamellizálódjon, végül a répát is hozzákeverjük. A narancs levével meglocsoljuk, és közepes lángon pároljuk, karamellizáljuk. A poharak aljára adagolunk az összetört kekszből, erre jöhet a mascarpone krém, majd a karamellizált sárgarépa. Ismét egy kevés keksz, karamellszósz és a tetejére gránátalma. Akár karácsonyi desszertnek is tökéletes!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése