Gasztro

Hétvégi kedvencünk: tökmagos pogácsa

Ezek már azok a hétvégék, amikor tényleg nem sajnáljuk járatni a sütőt. Jöhetnek a nagy tepsis édes és sós finomságok. Mi ezzel a nagy adag pogácsával melegítünk be ezen a hétvégén.

Tökmagos pogácsa

Hétvégi kedvencünk: krumplis pogácsa tökmaggal

Hozzávalók kb. 24 db-hoz:
• 25 dkg főtt krumpli
• 50 dkg liszt
• 1 db tojás
• 1 dl víz
• 2,5 dkg friss élesztő
• 2,5 dkg só
• 0,5 evőkanál cukor
• 25 dkg vaj
• kb. 10-15 dkg pirított tökmag

1. A krumplit meghámozzuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, áttörjük és félretesszük hűlni.
2. Ha kihűlt, a langyos vízbe beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
3. A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a kihűlt, összetört főtt krumplit és a felfuttatott élesztőt is, és ízlés szerint pirított tökmagot. Összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.
4. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát, feltekerjük (mint a csigákhoz), majd két végét egymásra hajtjuk és megfordítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, majd 15 perc múlva újra kinyújtjuk, tekerjük, hajtjuk, fordítjuk és ezt megismételjük még (legalább) egyszer.
5. Az utolsó hajtogatás után még pihentetjük kicsit, majd kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Szerintem a jó pogácsa egyik titka a méret. A minipogikban túl sok a “széle”, jobbak a nagyobb pogik)
6. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit és előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
7. A pogácsákat a sütőpapírra helyezzük, lekenjük a tetejüket tojással és megszórjuk tökmaggal. 20-25 percig sütjük.

Még több pogácsa az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top