Valószínűleg eszedbe sem jut, mielőtt a kukába dobod, biztosan kidobandó-e a zöldségek és gyümölcsök héja vagy magja.
De most megmutatjuk, mik azok a korábban hulladékként kezelt maradékok, amiket újra felhasználhatsz!
1. Dinnyehéj
A dinnye héja ugyan kevésbé vonzó, mint a belseje, de rengeteg tápanyagot tartalmaz.
C-vitamin, rost, kálium és kevés B6-vitamin is van benne. Ráadásul olyan kevés kalóriát tartalmaz, hogy a diétába is belefér.
A dinnyehéj magas citrullintartalma pedig javíthatja a vérkeringést, és segíti a szív- és érrendszeri funkciókat.
Pácolás vagy párolás után ehető. Levének kipréselése után pedig akár meg is iható.
2. Avokádómag
Az avokádó mindenki kedvenc szuperétele, pedig nagy eséllyel kidobják a legtöbb tápanyagot tartalmazó részét. A magja tartalmazza ugyanis az avokádó táplálkozási előnyeinek 70%-át. Tele van antioxidánssal, ami csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek vagy a stroke kockázatát. Rengeteg rostot is tartalmaz, amely segíti az emésztést.
Szárítsd meg, és őröld finom porrá, így gyümölcslébe vagy turmixba is keverhető.
3. Narancshéj
Kidobni a narancs héját azt jelenti, hogy megszabadulunk egy nagyon jó fehérjeforrástól, riboflavintól, A-vitamintól és B-vitamintól. Rengeteg hasznos ásványi anyagot tartalmaz, mint például a vas, a magnézium, a kálium, a réz és a szelén. A héjban van még nagyon kevés zsír, és nincs benne nátrium vagy koleszterin.
Ha nem tudjuk nyersen elfogyasztani, kockázzuk fel, tegyük gyümölcslevesbe. Esetleg készítsünk kandírozott narancshéjat, amivel a süteményeket is megszórhatjuk, tehetjük gyümölcsszirupba vagy étcsokoládéba.
4. Ananászmag
Az ananász magja magas bromelaintartalmú, ez az anyag támogatja az emésztést, és jó gyulladáscsökkentő hatású.
Ne dobd ki a magokat, inkább tedd a kedvenc gyümölcsturmixodba.
5. Zellerlevél
A zeller levelében van a legtöbb magnézium és kalcium, több, mint a gumójában. Sőt több C-vitamint és káliumot is tartalmaz.
Ahelyett, hogy kidobnád, tedd levesbe, salsa szószba vagy salátába.
6. Karfiollevél és -szár
A karfiol nem kap elég elismerést, pedig tápláló, ízletes és sokoldalú zöldség. A levelei és a szára sem elhanyagolhatók, pedig szinte kivétel nélkül mindenki kidobja. Magas a rosttartalma, rengeteg C-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmaz.
Nyersen is fogyasztható, de szószokba is teheted. Ha pedig megsütöd a levelét, nagyon finom ízt kölcsönöz a többi sült zöldségnek.
7. Hagymahéj
A hagyma papírszerű héja nem túl vonzó, pedig több antioxidánst tartalmaz, mint a növény többi része. Gazdag az úgynevezett kvercentinben is, amely csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és jó gyulladáscsökkentő.
Próbáld ki pörköltbe téve, vagy teát is főzhetsz belőle.
Forrás: A+