Pékség otthon: sütőtökös-tökmagos buci

nlc | 2015. Október 19.
Már az is nagy dolog, ha a boltban kapható péksüteményeket otthon készítjük, de az különösen jó, ha új ízekkel is próbálkozunk. Mai sütőtökös-tökmagos bucink is ilyen.

Sütőtökös-tökmagos bucik

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 2 dl víz
  • 4 dkg (friss) élesztő
  • 14 dkg natúr joghurt
  • 10 ek. tökmag
  • 10 dkg (sütve, pürésítve) sütőtök
  • 2 ek. tökmagolaj
Kategóriareggeli
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a joghurtot, az olajat, a sütőtökpürét és a vizet. A tetejére morzsoljuk az élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és ott folytatjuk a munkát. Akkor jó a tészta, ha elválik a deszkától, a felülete szép sima, fényes és hólyagos. Amikor kész, visszatesszük a tálba, letakarjuk, 40-45 percig pihenni hagyjuk.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kb. ujjnyi vastag téglalappá igazítjuk. A téglalapot hosszában kettévágjuk. Az így kapott két téglalapot külön-külön hosszában félbehajtjuk. Ha félbehajtás előtt a tészta közepét az ujjunkkal óvatosan lenyomkodjuk, majd a lenyomkodott rész mentén hajtjuk félbe, akkor szebben megtartja a formáját. A félbehajtott tésztákat éles késsel 5-5 darabba vágjuk. 

Kibélelünk sütőpapírral két nagy sütőlemezt. Mindkettőre öt kupac, egyenként 1 evőkanál tökmagot teszünk. A tökmagokra ültetjük a megformázott zsemléket, letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt közben előmelegítjük 200 °C-ra, majd a megkelt bucikat alaposan lepermetezzük vízzel, és a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt sülnek szép pirosra. A zsemléket rácsra szedjük és kihűtjük.

 

 

Még több péksütemény házilag:

Exit mobile version