Mandulalikőrös csokoládéhab
Hozzávalók a csokoládéhabhoz:
- csipetnyi só
- 50 ml tej
- 20 g vaj
- 230 g étcsokoládé
- 3 tojásfehérje
- 200 ml tejszín
- 2 tk. vaníliás cukor
- 20 ml amaretto likőr
Hozzávalók a sült eperhez:
- 2 ek. (kristály) cukor
- 400 g eper
- 2 ek. frissen facsart citromlé
továbbá:
- 3 ek. szeletelt mandula
- 12 db amaretto keksz
Elkészítés
Az eprek leveleit eltávolítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, negyedekre vágjuk, és egy tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukorral, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60-70 percig sütjük. Közben többször átkeverjük.
A csokoládéhabhoz a tejszínt a tejjel, a vajjal és a vaníliás cukorral forráspontig hevítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a mandulalikőrt valamint a kisebb darabokra tördelt csokoládét, és habverővel az egészet addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. A krémet 60 percre hűtőszekrénybe tesszük – kb. ennyi idő alatt besűrűsödik.
A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd a sűrű tejszínes csokoládékrémbe forgatjuk.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
Desszertes poharakba 2-2 db mandulás kekszet morzsolunk. A poharakat megtöltjük a csokoládéhabbal, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt közvetlenül mindegyik tetejére 1-1 ek. felmelegített sült epret kanalazunk, megszórjuk egy kevés pirított mandulával, és azonnal tálaljuk.
Még több csokis recept az NLCafén:
- Gordon Ramsay fantasztikus csokiszufléja
- Így készül a csokis crème brûlée
- Csokis édességek liszt nélkül