Gasztro

Hamis kínai méz ellen tiltakoznak méhészeink

A méhészek szerint Kínában manipulálják a méz összetevőit, az importált hamis méz pedig komoly veszteségeket okoz a piacon. Tiltakozást szerveztek a kínai méz ellen.

A hamisított kínai méz behozatala ellen tiltakoznak az európai termelők az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt jövő pénteken.

Kína tavaly 70 ezer tonna mézet exportált Európába, 10 ezer tonnával többet, mint az előző évben, a magyarországi fogyasztásnak pedig már a negyede származhat onnan. A kínai termék azonban nem tekinthető valódi méznek, az ára pedig jelentősen alacsonyabb a természetes méznél. Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja szerint a kínaiak az uniós vizsgálati módszerhez igazítják az összetevőket, ám a debreceni egyetemen és egy brémai laboratóriumban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a természetes mézben mindenképpen jelen lévő flavonoidok, mikro- és makroelemek, fenolos komponensek hiányoznak a kínai mézből.
Az uniós vizsgálat azonban ezekre nem tér ki, a megvizsgált minták tehát iparilag előállított terméket mutattak ki.

A hamisított kínai méz ellen tiltakoznak Európában

A tiszta magyar méz ára a boltokban 1600 forint 850 grammos csomagolásban, a kínaival kevert mézet viszont meg lehet kapni már 1100 forintért.

A magyar méztermelés évi 20 ezer tonna, ennek 80 százaléka exportra kerül. Tavaly ilyenkor a magyar termelők már eladták a termés több mint felét, idén ennek a töredéke kelt el, mivel a drágább méz kiszorul a piacról, a fél áron elérhető, mesterségesen előállított kínai méz miatt.

A méhész szerint Kína természeti adottságai egyébként is alkalmatlanok évi 452 ezer tonna méz előállítására, ez a mennyiség ugyanis eléri az európai és az amerikai termelést együttvéve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top