Sacher-torta
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához:
• 14 dkg vaj
• 14 dkg porcukor
• 5 tojás
• 14 dkg csokoládé
• 13 dkg kristálycukor
• 15 dkg liszt
• fél csomag sütőpor
• 5 dkg darált dió
A bevonáshoz:• 25-30 dkg baracklekvár
• 15 dkg étcsokoládé
• 2-3 evőkanál étolaj
1. A tésztához a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd a tojások sárgáját hozzáadva tovább habosítjuk. A 14 dkg étcsokoládét gőz felett vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk (ne legyen forró!), és belekeverjük a vajas részbe.
A lisztet, a sütőport és a darált diót egy tálban elkeverjük, az 5 tojásfehérjét pedig a kristálycukorral kemény habbá verjük.
A csokoládés részt óvatosan elegyítjük a tojásfehérjehabbal, majd finoman beleforgatjuk a lisztes-diós részt. Egy 20 cm átmérőjű tortakarikába töltjük a tésztát, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük. Ha gyorsan barnulna, a hőmérsékletet 25 perc után 150-160 fokra mérsékelhetjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni. Ha azt szeretnénk, hogy szép sima legyen a tortánk felülete, megfordítjuk a tortakarikát, hogy az alja legyen majd a teteje.
A baracklekvárt egy kis lábasban felforraljuk. A langyosra hűlt tortalapot vízszintesen középen kettévágjuk, majd megkenjük a lekvárral, és a külsejét is körbekenjük. Hűtőbe tesszük legalább 1,5 órára, hogy összeérjen. A bevonáshoz a csokoládét vízgőz felett az olajjal megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a kihűlt tortát.
Rigó Jancsi
Hozzávalók:
A tésztához:
• 4 tojás
• 120 g cukor
• 120 g finomliszt
• 2 evőkanál keserű kakaópor
• 2 evőkanál olaj
• csipet só
A krémhez:
• 250 ml édesített cukrászhab (nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható)
• 2-3 evőkanál porcukor
• 2 evőkanál keserű kakaópor
• 1 evőkanál expressz instant zselatinpor
• + 2-3 evőkanál baracklekvár
A mázhoz:
• 90 g étcsokoládé
• 1 evőkanál olaj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban robotgéppel krémesítsük össze a cukrot a tojásokkal. Keverjük össze a lisztet, a kakaóport, és tegyünk bele egy csipetnyi sót, majd szitáljuk bele a tojásos masszába, és forgassuk össze.
Öntsük a masszát a tepsibe, és kb. 10 perc alatt süssük készre a piskótát. Amikor a piskóta kihűlt, vágjuk kétfelé. Az egyik felét tegyük a tepsibe, ez lesz a süti alja, és kenjük meg lekvárral.
A piskóta másik felére tesszük a csokimázat. Ehhez gőz fölött olvasszuk fel az olajba tördelt étcsokoládét, és kenjük a piskótára. Tegyük a hűtőbe, majd nagyjából húsz perc után, amikor már a máz megdermedt, vágjuk nagyobb kockákra (kb. 4×4 cm-esre).
A krémhez robotgéppel verjük fel kemény habbá a tejszínt, közben keverjük bele a zselatinport. Szitáljuk bele a kakaóport és a porcukrot, és óvatosan forgassuk össze.
Kenjük a krémet az alsó lapra, és egyenletesen simítsuk el minden oldalról, majd fektessük egyenként a tetejére a csokimázas piskótakockákat. Tálalás előtt pihentessük a hűtőben néhány órát.
Rákóczi-túrós
Hozzávalók:
Az alap omlós tésztához:
• 25 dkg búzaliszt
• 2 db tojás sárgája
• 6 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja
• 10 dkg tejföl
• csipetnyi szódabikarbóna
• csipetnyi só
A túrós réteghez:
• 3 db tojás sárgája
• 2 db tojásfehérje
• 15 dkg porcukor
• 20 dkg tejföl
• 50 dkg túró
• 1 citrom reszelt héja
• 4 dkg mazsola
• 2 db szikkadt zsemle
• a szóráshoz: 5 dkg édes keksz/babapiskóta szétmorzsolva
A tojáshabhoz:
• 2 db tojásfehérje
• 8 dkg porcukor
• +sárgabaracklekvár
Az alap omlós tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük és pihentetjük fél órán át. Közben sütőpapírral bélelünk ki egy közepes méretű tepsit/nagyobb tortaformát és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd a sütőpapírra helyezzük, villával sűrűn megszurkáljuk és 12 perc alatt elősütjük.
A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, kiterítjük egy nagyobb felületre és száradni hagyjuk.
A zsemle héját eltávolítjuk, belsejét kis darabokra tépkedjük és felhasználásig félretesszük.
Elkészítjük a túrós réteget: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a sárgákat habosra keverjük a porcukorral. Az utóbbihoz hozzáadjuk az áttört túrót, a citromhéjat, a tejfölt, a zsemlekockákat, a mazsolát és kikeverjük. A legvégén óvatosan összeforgatjuk a felvert tojásfehérjehabbal.
Az elősütött tésztalapot megszórjuk az édes kekszmorzsával, majd ráadagoljuk a túrós keveréket és 150 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük, hogy megszilárdult-e a töltelék. Ha igen, akkor kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy kicsit hűljön.
Elkészítjük a tojáshabot: A fehérjéket habbá verjük, úgy, hogy amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a cukrot, hogy szép, fényes, kemény habot kapjunk. (A tojáshab mennyiségét lehet duplázni is.)
Habzsákból a túrós réteg tetejére nyomjuk a habot rácsos mintát képezve. 140 fokos nyitott ajtajú sütőben kb. 10-15 perc alatt kiszárítjuk a tojáshabot, majd kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk a süteményt.
Ha teljesen kihűlt, habzsákba töltjük a lekvárt és a rácsközökbe nyomjuk.
Még több klasszikus édesség receptje:
- Süti a nagyi konyhájából: így készül a házi krémes
- Puncsos mignontorta
- Békebeli almás pite – a klasszikus recept