A húsos nachos, jalapeno salsa salátával igazi spanyol-mexikói étel. Tíz adaghoz ennyi alapanyag kell:
Nachos:
30 kis méretű, friss kukoricás tortilla
0,5 kg darált marhahús
0,2 kg csemege szalonna
0,2 kg paradicsom püré
0,01 kg csili
0,4 kg cheddar sjt
0,4 kg edami sajt
0,5kg szeletelt jalapeno konzerv
étolaj a tortilla sütéséhez
2 fej jégsaláta
Salsa:
1 kg kockázott, hámozott paradicsom konzerv
0,3 kg jalapeno konzerv, kockákra vágva
0,01 kg őrölt koriandermag
0,25 kg vöröshagyma, kockákra vágva
0,05 kg koriander zöld, nagyobb darabokra vágva
A szalonnát apró kockákra vágom, és pirítani kezdem. Hozzáadom a darált marhahúst, és együtt pirítom tovább, megszórom a csilivel, belekeverem a paradicsompürét. Amikor az is pirulni kezd, egy kevés vizet is hozzáöntök. Pár perc alatt összefőzöm, és hagyom kihűlni.
A tortillákat 4 egyforma cikkre vágom, és forró, bő olajban 10-20 másodperc alatt ropogósra sütöm. Mindegyik cikkre teszek egy csipetnyi húsos ragut és a vegyesen reszelt sajtokból, a tetejére pedig egy karika jalapenót.
A kész nachosokat hőálló tálon fél percre forró grillbe vagy sütőbe rakom.
Tálaláskor vékony csíkokra vágott salátát teszek alá, és a salsába mártogatom, aminek az alapanyagait korábban egyszerűen összekevertem, és a hűtőszekrényben pihentettem. (érdekesség, hogy egyáltalán az egész ételhez nem használok hozzáadott sót)