Képviselőfánk – alaprecept
Hozzávalók: (kb. 20 db nagyobb fánkhoz)
- 4 dl víz
- 200 g sertészsír
- 400 g liszt
- 10 közepes méretű tojás
1. A vizet a zsiradékkal felforraljuk, egészen addig, amíg a víz felforr, és a zsiradék elolvad.
2. Közepes lángon egy adagban hozzáadjuk a lisztet és egy fakanállal 2-3 percig folyamatosan keverjük, míg a massza el nem válik a lábas falától (ez az égetett tészta lényege).
3. Amikor már összeállt a tészta, levesszük a tűzről és egyesével hozzáadjuk a megmosott tojásokat. Minden tojás hozzáadásakor alaposan elkeverjük a tésztát.
4. Ha minden tojást hozzáadtunk, a masszát csillagfejű kinyomózsákba töltjük és kicsi halmokat nyomunk sütőpapíros tepsire.
5. A tökéletes képviselőfánk egyik titka a sütés: a kinyomott fánkokat enyhén gőzős, 220 fokos sütőbe tesszük és 15-20 percig sütjük. Egy ideig nő a tészta térfogata, de ha már nem nő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, engedjük ki a gőzt, vegyük le a hőmérsékletet 150 fokra és süssük tovább 5-6 percig. (Ebben a sütési szakaszban kialakul a sütemény kérge.)
6. Miután megsült, tegyük rácsra, és hagyjuk hűlni.
7. Amikor teljesen kihűlt, vágjuk le az egyharmad részét és töltsük meg tetszőleges krémmel.
Trüffelkrémes képviselőfánk
Hozzávalók:
- 100 g habtejszín
- 175 g kristálycukor
- 75 g cukrozatlan holland kakaópor
- 185 g teavaj
- 200 g habtejszín
1. A tejszínt forraljuk fel a cukorral, majd a forró keveréket öntsük rá a kimért kakaóporra, és kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a darabokra vágott, szoba-hőmérsékletű vajat, és keverjük tovább.
2. Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd tegyük hűtőbe addig, amíg teljesen ki nem hűlt.
3. Használat előtt kb. fél órával vegyük ki a hűtőből, hagyjuk kicsit felolvadni, majd robotgéppel 8-10 perc alatt keverjük habosra.
4. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt.
5. Mindkét krémet töltsük habzsákba, amelyre tegyünk tetszőleges kinyomófejet, például csillagfejet.
6. A kettévágott és kihűlt fánkokat először töltsük meg a trüffel krémmel, majd a tejszínnel.
7. Fontos, hogy ne cseréljük meg a krémek sorrendjét, mert a tejszín nem bírná el a trüffel krém súlyát és összeesik a képviselőfánk.
8. Az összeillesztett képviselőfánkok tetejét szórjuk meg porcukorral.
Málnahabos képviselőfánk
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 75 g kristálycukor
- 1 csomag tejszínes puding
- 1 marék fagyasztott/friss málna
- 200 g habtejszín
1. Készítsünk pudingot a 2 dl tejből, a cukorból és a tejszínes pudingból.
2. A forró pudingot tegyük át egy tálba, nyomjunk a tetejére frissen tartó fóliát és tegyük félre hűlni, majd fél óra múlva tegyük a hűtőbe.
3. Miután teljesen kihűlt, robotgép segítségével habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a felolvasztott málnát.
4. A málnás pudinghoz óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert tejszín felét, és töltsük csillagfejes kinyomózsákba.
5. A felvert tejszín másik felét is töltsük zsákba, majd a felvágott és kihűlt fánkokat töltsük meg először a málnahabbal, majd a tejszínnel.
6. Az összeillesztett fánkok tetejét szórjuk meg porcukorral.
Sajtkrémes képviselőfánk
Hozzávalók:
- 50 g teavaj
- 150 g gouda sajt
- 1 dl tejföl
1. Reszeljük le az összes sajtot, 100 g-ot teszünk majd a krémbe, 50 g-ot pedig tegyünk félre a díszítéshez.
2. A szoba-hőmérsékletű vajat keverjük habosra, majd spatulával adjuk hozzá a tejfölt, végül keverjük hozzá a 100 g reszelt sajtot.Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
3. A sajtkrémet kiskanállal adagoljuk a kettévágott képviselőfánkokra, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
A gouda sajt helyett használhatunk bármilyen sajtot, például edámit, füstölt trappistát vagy ementálit, de keverhetjük is kedvenc sajtjainkat.